Sezession: niet echt een Nederlandse stijl

Sezession in Nederland: Holland Magazijn in Den Haag

Sezession in Nederland: Magazijn Hollandia in Den Haag

De trouwe lezer van deze weblog dacht wellicht: wat verschijnen er de laatste tijd weinig berichtjes hier. Wel, ik was op vakantie. Ik heb onder meer ruim een week in Boedapest rondgelopen.

Rond 1900 kende de stad aan de Donau een grote bloeiperiode. Veel gebouwen uit die tijd en de decennia daarna zijn gebouwd in een bijzondere stijl: de Sezession. Niet echt een stijl die je in Nederland ziet. Hoewel…

Sezession is een variant op Jugendstil oftewel Art Nouveau. De term betekent letterlijk ‘afscheiding’. Buiten de gebaande paden en gestaalde kaders denken is wat de stroming beoogde. Ook in Nederland is een pand in Sezession-stijl te vinden: aan de Haagse Prinsegracht.

Daar staat het Magazijn Hollandia uit 1906, ontworpen door de Rotterdamse architect William Meyneken. Er staan nog meer creaties van deze man overeind, maar geen is zo uitgesproken als het gebouw aan de Prinsegracht. Dat betekent niet dat dit het enige Sezession-gebouw van Nederland is.

Of toch wel? De scheidslijn tussen Sezession, Art Nouveau en Jugendstil is heel erg vaag, als die al bestaat. Misschien kan een architectuurhistoricus het verschil wel haarfijn uitleggen. Tot die tijd geniet ik van alle gebouwen in die stijlen, want ze zijn gewoon prachtig.

Advertenties

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s