Kruistocht voor opa’s graf

botonee-kruis

Botoneekruis.

Eric Mimpen uit het Brabantse Uden heeft een ideaal. Hij heeft zijn moeder beloofd dat hij het graf van zijn opa in Vlijmen voor de eeuwigheid zal (laten) behouden. Hij eist van de gemeente Heusden, waar Vlijmen onderdeel van is, dat het monumentje uit 1941 op de lokale monumentenlijst komt.

Mimpens grootvader is gestorven, toen hij in Duitsland werkte. Op het graf van deze verrees een bonotee-kruis, oftewel een kruis in klaverbladvorm. De klaverbladen symboliseren de Heilige Drieëenheid. (Voor de niet-katholieken: God de Vader, de Zoon en de  Heilige Geest.)

Mimpen houdt zijn poot stijf. Hij is tot aan de Raad van State blijven procederen om Heusden te dwingen het graf te behouden. Die zijn het overigens niet eens met de Udenaar; Heusden hoeft van de raad het graf niet op de lijst te zetten. Al vallen enkele stichtingen als Dodenakkers.nl Mimpen bij, de Raad en de gemeente zijn onvermurwbaar.

De volhardende kleinzoon gaat door met zijn – excusez le mot – kruistocht. Hij dient een nieuw verzoek in bij de gemeente, die misschien dit keer niet weer nee verkoopt. Wat er zo bijzonder aan het graf is, is me niet helemaal duidelijk. Klaverkruizen komen wel meer voor; vooral in Limburg zijn er veel oudere exemplaren te vinden.

Misschien moet Mimpen maar gewoon zijn tijd en moeite steken in het zelf goed onderhouden van zijn opa’s graf. Als dat in goede staat steeds ouder wordt, wordt het wellicht vanzelf wel monumentwaardiger. Dat dit graf belangrijk voor hem is, begrijp ik goed. Maar de gemeenschap kan nou eenmaal niet voor elk grafmonument opdraaien. Evengoed wens ik hem succes.

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s