Waar staat de Nederlandse Eiffeltoren?

Windmolens in KInderdijk

Kinderdijk: de Nederlandse Eiffeltoren?

De Kamer van Koophandel van het Noord-Italiaanse stadje Monza heeft afgelopen week gezorgd voor wereldnieuws. Zij hebben de merkwaarde van grote monumenten in de wereld berekend en zijn tot de slotsom gekozen dat de Parijse Eiffeltoren het meest waardevolle monument ter wereld is: 434 miljard euro.

Dan komt er een hele tijd niks. En dan komt pas het Colosseum in Rome, dat een merkwaarde heeft van ‘slechts’ 91 miljard euro. Onder meer de Dom van Milaan, de Sagrada Familia in Barcelona en Stonehenge in Zuidwest-Engeland komen ook op het lijstje voor. Nederland levert geen bijdrage.

Manneke Pis

Een in het oog springend supermonument, hebben we dat hier? Wat is de Nederlandse Eiffeltoren of Sagrada Familia? Hebben we zelfs ook maar een Manneke Pis binnen onze grenzen? Natuurlijk zijn er de molens van Kinderdijk, het Anne Frankhuis, het Woudagemaal, de Utrechtse Domtoren of de Sint Servaaskerk in Maastricht. En misschien zijn er nog meer bijzondere gebouwen te bedenken.

Alleen weten we het niet zo goed aan de man te brengen. De Eiffeltoren is eigenlijk maar een flauwe staalconstructie, oorspronkelijk niet eens bedoeld voor de eeuwigheid. De Fransen hebben het weten te verkopen als topmonument en dat is ze goed gelukt. Merkwaarde is voor een groot deel gewoon promotie.

Schamper

Moeten we dan schamper roepen “Ach, wij lopen er gewoon niet zo mee te koop”? Welnee. We moeten onze monumenten zelf wat beter in de markt zetten. Met de Amsterdamse binnenstad lukt dat al aardig. Nu nog de molens van Kinderdijk in het toplijstje van de Kamer van Koophandel in Monza!

Advertenties

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s