Cannabis toont vaagheid Unesco-lijst aan

Op de Unesco-lijst?

Unesco-lijst net zo vaag als een coffeeshop-klant.

Zet de Nederlandse wietcultuur op de Unesco-lijst voor immaterieel erfgoed! Dat betoogt een GroenLinks-raadslid in Den Haag. De manier waarop we in Nederland met coffeeshops cannabisproducten distribueren is uniek in de wereld, vindt deze David Rietveld.

Precies 40 jaar geleden opende in Amsterdam de eerste coffeeshop de deuren. Sindsdien zijn het Nederlandse softdrugsbeleid en de Nederlandse coffeeshops een wereldwijd begrip. Met de invoering van de wietpas staat het fenomeen onder druk. “Deze oerhollandse traditie mag niet verdwijnen”, zegt de GroenLinkser op de site RegioTV.

Bloemencorso

Rietveld raakt hier een open zenuw in de hele discussie over de Unesco-lijst. Die is eigenlijk gewoon net zo vaag als een gemiddelde coffeeshop-klant. Wat moet je op zo’n lijst zetten en wat niet? Waarom is het Bloemencorso in Zundert wel immaterieel erfgoed? Waarom het haringhappen in Limburg niet? Er is eigenlijk geen eenduidige definitie voor dergelijk materieel erfgoed.

Ik weet nu al dat staatssecretaris Halbe Zijlstra van cultuur lachend zijn schouders op zal halen over Rietvelds voorstel. Maar er is geen speld tussen zijn betoog te krijgen. De coffeeshopcultuur is een weliswaar vrij jong, maar wereldwijd bekend, Oernederlands verschijnsel. Een stuk bekender dan tien bloemencorso’s bij elkaar.

Gekoesterd

De Nederlandse bijdragen aan de Unesco-lijst moeten in de Nationale Inventaris staan. Daar kun je als groep een gekoesterde traditie aanmelden. De Unesco gaat dan niet je traditie in stand houden, dat moet je zelf doen. Dat tekent de zwakte van die lijst; eigenlijk heb je er niet zo heel veel aan.

Leuk, tradities behouden, helemaal voor. Maar wat zo’n traditie precies moet inhouden, vertelt niemand. Ik geef daarom het plan van Rietveld wel een kans. Coffeeshophouders vormen een groep, dus aanmelden maar! Niet dat zij en hun klanten er veel mee zullen opschieten, maar ik geef het een kans.

Borrel

Kortom, Rietveld doet maar. Misschien moet ik de jaarlijkse borrel in café De Beurs met mijn twee vrienden ook maar op de Unesco-lijst plaatsen. Hebben we weer wat om over op te scheppen.

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s