Drie bijzondere Open Monumenten

Schuilkelder Oss

De Osse schuilkelder is een erg jong monument.

Mocht u het nog niet weten, dan vertel ik het u nu: het komende weekend zijn weer de jaarlijkse Open Monumentendagen. Voor de liefhebbers van oude stenen is dat altijd weer een jaarlijks hoogtepunt of op zijn minst een leuk uitje. Ongetwijfeld is er in uw eigen woonplaats genoeg te zien. Maar voor de wat avontuurlijkere monumentenjager heb ik eens drie originele Open Monumenten opgezocht.

Atoomschuilkelder, Oss

Oss mag dan wel bekend staan om zijn rookworst en zijn socialisten, maar als monumentenstad is het wat minder vermaard. Toch is hier een bijzonder monument te vinden: een schuilkelder uit de Koude Oorlog. Relatief jong; de betonnen bak onder de grond dateert uit 1986. Het is nu bijna niet meer te geloven hoe bang we toen nog waren voor die – andere – Roden.

De schuilkelder in de parkeerruimte is geschikt voor 3600 personen en 200 mensen kunnen nog in de bergingen en de luchtsluizen. Oss telde toen 40.000 inwoners. De kelder is bestand tegen atoomwapens en chemische en biologische oorlogsvoering. De kelder ligt onder een appartementencomplex aan het Heschepad en Jurgensplein.

Botanische tuin, Rotterdam
Voorgevel Libanon-school

Het schoolgebouw is een creatie van Grandpré Molière.

De botanische tuin uit 1912 in de Rotterdamse wijk Kralingen hoort bij de Libanon-school. Het gebouw is in 1912 ontworpen door Marinus Jan Grandpré Molière. Deze beroemde architect zou ook betrokken zijn geweest bij het ontwerp van de precies honderdjarige tuin. Niet alleen vanwege Grandpré Molière, maar ook vanwege de aanwezige resten van middeleeuwse polderverkaveling is de tuin interessant. En het is een mooi groen stukje Rotterdam!

Geboortehuis Kiliaen van Rensselaer, Hasselt
Hoogstraat 12, Hasselt

Het middeleeuwse huis is niet vaak te bezichtigen.

Het Overijsselse Hasselt is een oud Hanzestadje. Daarvan is nog veel bewaard gebleven. Een relict uit de middeleeuwen is een pand aan Hoogstraat 12. Dat is nu in gebruik als woonhuis, dat – zoals meer huizen op dit moment – te koop staat.

Het gebeurt niet vaak dat het eeuwenoude pand toegankelijk is. Dankzij die vele eeuwen kent het pand een rijke geschiedenis. Zo werd hier ooit Kiliaen van Rensselaer geboren. Die stichtte een aantal koloniën in de huidige Amerikaanse staat New York, waarvan één nog altijd Rensselaer County heet.

En wilt u volgend jaar zelf rondleidingen geven? Koop dan het huis gewoon. Of meld u aan als vrijwilliger bij één van de vele monumenten. Meer weten? Kijk op de site van de Open Monumentendag!

Foto's: Openmonumentendag.nl, Wikimedia

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s