Fundamenten middeleeuwse boerderij vormen nieuw theater

Stenen Kamer huis Den Haag

Alleen rijken konden in de dertiende eeuw het dure baksteen betalen.

Monumentje! geeft graag ruimte aan gastbloggers. Vandaag een gastblog van Hanneke Besseling van bewonersvereniging Vroondaal. Zij schrijft over een bijzondere herbestemming voor een archeologische site.

Corien Bakker, stadsarcheoloog van de gemeente Den Haag, heeft meerdere spraakmakende vondsten op haar naam staan. Zo kwam in 2008 de stenen fundering van een dertiende-eeuwse boerderij tot leven, omdat de restauratie van het murenstelsel gepaard ging met de aanleg van een omliggende waterpartij met architectonische zitbanken op zwevende vlonders.

Hiermee werd het cultuurhistorisch erfgoed niet alleen zichtbaar voor het publiek, maar tevens tastbaar als sociaal cultuurdomein. Aansluitend initieert de stadsarcheoloog er een jaarlijks buitentheater. Voor het eerst in 2012, tijdens Open Monumentendag, vormt de gerestaureerde fundering het authentieke decor voor een dag volop dans, toneel, opera en musical.

Vlonders

Versmelting van cultuur, natuur en archeologie.

Icoon

De in hout opgetrokken middeleeuwse boerderij was reeds voorzien van een voorname stenen woonkamer. In die tijd konden alleen gefortuneerde families zich het kostbare baksteen veroorloven, hetgeen de hoeve de status gaf van ‘herenboerderij’ of ‘vroonhoeve’.

In samenhang met de eigenzinnige architectuurstijlen van de huidige villawijk Vroondaal en de (nog) resterende tuinbouwkassen van het voormalige tuindersgebied Madestein, is de gerestaureerde fundering een bezienswaardig fenomeen. De bewoners van Vroondaal koesteren ‘De Stenen Kamer’ dan ook als hun eigen gebiedsicoon.

Versmelting

Samen met de Stadsarcheoloog organiseert de Bewonersvereniging Vroondaal op 8 september 2012 de eerste DE STENEN KAMER TheaterDag. Met de versmelting van theater, natuur en archeologie wordt een boeiend verleden en een dynamisch heden onder de aandacht gebracht van jonge en oudere publieksgroepen.

’s Middags leven kinderen zich uit bij theaterworkshops en ’s avonds – tot zonsondergang – ontmoeten volwassenen elkaar bij het concert ‘Opera meets Musical’. De gemeente Den Haag stimuleert het gezamenlijke initiatief met een ruime subsidie. En… dankzij de jaarlijks terugkerende theaterdag blijft het domeingoed verzekerd van onderhoud en opschoning.  

Ook interesse om een gastblog te plaatsen? Neem contact op met de (eenkoppige) redactie van Monumentje! Ik sta open voor elke mooie bijdrage aan dit weblog.

Foto's: Pieter van Oosterhout, Braaksma & Roos Architectenbureau

2 thoughts on “Fundamenten middeleeuwse boerderij vormen nieuw theater

  1. Pingback: Fundamenten middeleeuwse boerderij vormen nieuw theater

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s