Stemmen in een monument dankzij de stempas

stembureau

Waarom de geur van gymschoenen opsnuiven?

Wat moet u gaan stemmen? Daarmee kan en wil dit weblog u niet helpen, al is het wel zaak even te kijken wat uw stem betekent voor erfgoed. Maar wáár moet u gaan stemmen? Dat is makkelijker. U hoeft sinds de invoering van de stempas niet meer naar de bedompte school om de hoek om daar de geur van gymschoenen op te snuiven. U bent gewoon vrij om het mooiste stemlokaal van uw stad uit te zoeken! Monumentje heeft er een paar voor u uitgezocht.

Sarphatihuis, Amsterdam
Sarphatihuis, Amsterdam

Nu een verzorgingshuis, ooit gebouwd als tuchthuis.

Stemmen in een verzorgingshuis, dat gebeurt wel vaker. Maar niet zo vaak is dit mogelijk in een rijksmonumentale instelling voor ouderen. Het Sarphatihuis aan de Amsterdamse Roetersstraat is een prachtig gebouw uit 1782, oorspronkelijk bedoeld als tuchthuis. Ik hoop dat de ouderen van nu er onder luxere omstandigheden dan de gevangenen van toen. Evengoed is het in de jaren 70 naar dokter Samuel Sarphati genoemde huis een indrukwekkend gebouw.

Stadhuis, Maastricht
Gevel stadhuis Maastricht

Misschien wel het mooiste stadhuis van Nederland.

Natuurlijk kun je in meer plaatsen in het stadhuis stemmen. En natuurlijk zijn meer stadhuizen monumenten. Maar geen stemlokaal zo bijzonder als nummer 1 in Maastricht. Via een zijingang loopt de kiezer de keldergewelven van de creatie van Pieter Post uit 1662 binnen.

Het geeft een apart gevoel deel te nemen aan de democratie in een van de mooiste stadhuizen van Nederland. Ikzelf heb meerdere malen mijn stem in dit gebouw uitgebracht, voor het laatst in 2002.

Gerfkamer, Amersfoort
Gerfkamer, Amersfoort

Wellicht het oudste stemlokaal van Nederland?

In Den Haag mag stemmen in kerken uit de gratie zijn, maar in Amersfoort is dat blijkbaar geen probleem. De gerfkamer van de Sint Joriskerk aan de Groenmarkt in de Utrechtse stad is morgen gewoon een stemlokaal. Een gerfkamer is een ruimte waar de priester zich ooit voorbereidde op de mis. Het is te vinden in een zijbeuk van de grotendeels in 1534 voltooide kerk. Wellicht het oudste stemlokaal van Nederland?

Bijna elke gemeente heeft wel een site waar de stemlokalen op staan. Ik zou zeggen: zoek een mooie plek uit en doe Open Monumentendag nog eens dunnetjes over! Waar ik ga stemmen? Ik denk in de Lutherse kerk, gewoon omdat het kan.

Foto’s: Flickr, Wikimedia, Google Streetview

Lees ook: Wat zijn de partijen van plan met erfgoed?

One thought on “Stemmen in een monument dankzij de stempas

  1. Pingback: Ga stemmen in een monument!

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s