Verkavelde weiden vaak nog middeleeuws erfgoed

Den Ilp vanuit de lucht

Den Ilp in Laag-Holland vanuit de lucht. De oude verkaveling is in de streek vaak nog goed te zien.

Bij een goed glas bier in de kroeg hoor je het zo vaak: hoezo Nederland is dichtbevolkt? Er is hier nog zoveel open ruimte; bouw dat gewoon vol. Wat die kroegmaten vergeten: dat landschap is vaak eeuwenoud erfgoed. Niet alleen omdat hier en daar een molentje staat, is het uniek.

Dat geldt met name voor gronden in Laag-Nederland. In de groene ruimte rondom de grote steden van de dichtbevolkte Randstad ligt platteland dat al sinds de middeleeuwen nauwelijks van vorm veranderd is. In die tijd is het ontgonnen en in al die eeuwen heeft niemand het nodig gevonden sloten dicht te gooien, tenzij bijvoorbeeld Rotterdam moest uitbreiden.

Begrepen

De provincie Noord-Holland heeft dit begrepen. Al in 2004 heeft het de streek tussen ruwweg Amsterdam en Hoorn aangewezen als nationaal landschap. De streek heet zeer pleonastisch Laag-Holland. Deze regio heeft een zeer afwisselend landschap met verschillende grondsoorten, verkavelingsvormen, archeologische vindplaatsen en niet te vergeten een hoop weidevogels.

Onderzoekers plozen de streek uit. Ze brachten het landschap meter voor meter in kaart en inventariseerden systematisch zeven ‘kernkwaliteiten’. “Met dit instrumentarium kun je goed vaststellen waar het landschap het meest de moeite waard is om te beschermen en te versterken”, vertelt geograaf Ingwer Bos in NRC Handelsblad. “Waar moet je niet, of niet te hoog bouwen en geen megastallen neerzetten? Hoe kunnen landschapsarchitecten het landschap versterken?”

Gaaf

Opvallend is de strokenverkaveling, vaak rond lintdorpen. Volgens de onderzoeker zie je die middeleeuwse indeling van het land nog prachtig over elkaar heen in het landschap. “In Waterland heb je heel gave plekken waar je de aansluiting met de natuurlijke veenkreken nog kunt zien”, stelt Bos in NRC.

Niet alleen in het Waterland, maar ook in het Groene Hart vind je dergelijke verkavelingen nog terug. Natuurlijk zal af en toe de Randstad moeten uitbreiden en zul je niet helemaal alles kunnen behouden. Maar weet wel wat je weggooit. Een middeleeuwse kathedraal breek je ook niet af als je een flatje extra wil neerzetten.

Foto: Google Maps

4 thoughts on “Verkavelde weiden vaak nog middeleeuws erfgoed

  1. I am just seeming both for blog sites which give independent, nutritious commentary on all difficulties or blogging sites which have a liberal or droppedwing slant. Thank you.. ebdcfgdbcdkc

  2. Pingback: Stukje Groene Hart in Duitsland wil samen met Holland op Unesco-lijst « Monumentje!

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s