Laatste kans voor Limburgs klooster Hoogcruts

Het klooster is vanwege instortingsgevaar nu niet toegankelijk.

Het doek voor Kolleg Sankt Ludwig bij Roermond lijkt definitief te vallen. Dat is erg jammer. Wellicht is dat een goede aanleiding om aandacht te vragen voor een ander bedreigd klooster in het Limburgse: Hoogcruts. Dat is een prachtig, in grote lijnen achttiende-eeuws kloostergebouw in het Heuvelland.

Ambtenaren in de gemeente Eijsden-Margraten, waar het complex te vinden is, hebben het gemeentebestuur opgeroepen enkele tonnen te investeren in het zwaar vervallen rijksmonument. Zonder resultaat. Het college van B. en W. wil dat geld reserveren voor enkele monumentale kerken. Ook belangrijk, maar jammer voor het klooster.

Knielende schapen

Het gebouw in de buurtschap Hoogcruts kent een lange geschiedenis. Het is in de vijftiende eeuw verrezen op een plek waar een herder al knielend een kruis zou hebben aanschouwd tussen de doornstruiken. Dat laatste gebeurt in Limburg op zich wel vaker, maar omdat de schapen volgens het verhaal mee zijn gaan knielen, zagen de middeleeuwse oer-Limburgers er toch een wonder in. En een wonder was een bedevaartsoord met klooster en al wel waard.

Spanjaarden en Hollanders plunderden het complex gedurende de tachtigjarige oorlog. Kloosterordes zijn gekomen en gegaan, verbouwingen en herbouwingen veranderden het uiterlijk van het gebouw. Ook teisterden vlammen het klooster meerdere malen. Dat gebeurde in 1979 voor het laatst na een brandstichting.

Ruïne
Intacte vleugel

Sommige delen zijn wel nog intact.

Sindsdien is het gebouw een grotendeels ruïne en heeft het geen bestemming. Stichting Het Limburgs Landschap is nu de eigenaar en wil de resten behouden zoals ze zijn. “De toestand van het complex is nu zo slecht dat restauratie tot de historische toestand onhaalbaar is”, zegt de stichting op haar website.

Nu is het klooster niet te bezoeken omdat het instortingsgevaar te groot is. Dat moet veranderen, vond Limburgs Landschap vorig jaar. Nu, een jaar later, staat er nog steeds een groot bord bij het gebouw met ‘Laatste kans voor klooster Hoogcruts’. Geldgebrek wellicht? De hekken staan er nog omheen, dus ik vrees het ergste.

Foto's: Wikimedia

Lees ook: Procedures te traag om verval Sankt Ludwig te stuiten

Advertenties

4 thoughts on “Laatste kans voor Limburgs klooster Hoogcruts

  1. Stop de sloop van kloosters met zo veel rust en natuur.
    de mooie wandelingen om zoveel geschiedenis en erfgoed dat moet je koesteren
    er gebeurd al zoveel met sloop van het erfgoed van kerken.

  2. Vlakbij het Huis van Achten ligt het Hof van Sonoy , dat zich bevindt op de plaats van een voormalig klooster. Het hof kwam in 1572 in handen van het stadsbestuur en werd destijds gebruikt om stedelingen onder te brengen die dakloos waren geworden omdat hun huizen waren gesloopt voor de aanleg van de nieuwe stadsverdediging. Het Wildemanshofje werd gesticht door Gerrit Florisz. Wildeman. Dit in 1714 gebouwde hofje bood aanvankelijk plaats aan 24 bejaarde vrouwen van verschillende geloofsrichtingen. Het Hofje van Splinter is gesticht in 1646, uit een erfenis van Margaretha Splinter. Na haar dood werd het complex verbouwd tot een hofje voor acht ongehuwde dames, die in armoede leefden maar wel uit een (ge)goede familie stamden.

  3. Pingback: Laatste kans voor Limburgs klooster Hoogcruts

  4. Mooi voorbeeld wat weergeeft dat de tegenstanders van sloop Sankt Ludwig hun energie beter in andere projecten kunnen steken. Genoeg panden die nota bene leeg staan.

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s