Traditioneel dieren kwellen zeker niet typisch Spaans

Ganstrekken is al een eeuwenoude traditie.

Stierenvechten is niet in strijd met de Franse grondwet. Dat heeft het Franse hooggerechtshof besloten. Ik dacht dat dat gestoei met stieren een puur Spaanse hobby was. Is dergelijk wreed cultureel erfgoed typisch iets voor dat verre buitenland?

U voelt het antwoord al aankomen: welnee. Blijkbaar is het vrij algemeen om zogeheten kwelspelen uit te voeren op dieren. Zo kennen we in Nederland sporten als Zwientie tikken (varkentje tikken) en ganstrekken. 

Zenuwachtig

Bij Zwientie tikken krijgt een varken geen harde meppen. Het dier zou volgens dierenactivisten wel zenuwachtig worden door de voor hem vreemde situatie. Ik zou durven zeggen: het lijkt me relatief onschuldig vermaak.

Bij het ganstrekken (of in andere streken gansslaan) maken ze de dieren tegenwoordig al dood voor de activiteit begint. Dat was vroeger anders. Nee, er worden nu geen dieren meer doodgemarteld, maar een erg fraai gezicht is het nog steeds niet.

Onthoofden

In het Limburgse Grevenbicht is het bijvoorbeeld de traditie om met carnaval ruiters de gans te laten onthoofden. Inderdaad is dat een interessante, ongetwijfeld eeuwenoude traditie. Maar leg dat maar eventjes uit aan een gans.

Het is een zwaar dilemma: cultureel erfgoed wil je in stand houden. Dat geldt ook voor dit niet-tastbare erfgoed. Maar wreedheden jegens dieren passen echt niet meer in deze tijd. We hebben openbare terechtstellingen op vastenavond toch ook afgeschaft?

Katten

Die zijn in de loop der tijd vervangen voor symbolische popverbrandingen. In het Vlaamse Ieper gooiden ze vroeger bij wijze van traditie levende katten van de toren van het belfort. Die zijn nu vervangen door pluchen katten. Waarom verzinnen ze in een plaats als Grevenbicht niet iets soortgelijks?

Een pluchen gans onthoofden is ook sportief en het is een mooie verjonging van een dergelijke traditie. Dan is de kans ook groter dat volgende generaties het blijven voortzetten. En het stierenvechten? Lees de oplossing in het al uit 1950 daterende Suske en Wiske-album ‘De Stierentemmer‘.

Bekijk: Staatssecretaris wil einde aan ganstrekken (filmpje uit mei 2011. Van het verbod is nog niets terechtgekomen)

One thought on “Traditioneel dieren kwellen zeker niet typisch Spaans

  1. Openbare terechtstellingen bestaan niet meer. Middeleeuws ganstrekken echter ook niet. Je kunt er over twisten of er geen pluchen dier moet worden opgehangen. Dat is al uitgebreid gebeurd tot bij de Raad van State en de Hoge Raad. Vandaar dat het ganstrekken ook niet verboden wordt. De Hoge Raad was van mening dat in een pluriforme samenleving geen uniforme norm hoeft te bestaan voor de omgang met dode dieren. Lees er alles over op http://www.gawstrekkers.nl.

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s