Opgeheven gemeentegrens blijft altijd bestaan

Grenspaal Huissen Angeren

Ooit lag hier een gemeentegrens.

Er bestaan van die monumentjes die je makkelijk over het hoofd ziet. Grappige voorbeelden daarvan zijn oude gemeentegrenspaaltjes. Die zijn op vele plaatsen in de Betuwe te zien op de dijken langs Rijn en Waal.

Vandaag de dag liggen er in de Gelderse streek van die fusiegemeentes. U kent ze wel; gooi een paar dorpen bij elkaar, geef het geheel een gezochte, quasi-historische naam en de ruzie over waar het raadhuis komt kan gaan beginnen. Lingewaard is zo’n gemeente.

Schaalvergroting

Die oude, laat-negentiende-eeuwse grenspaaltjes herinneren de fietser eraan dat ooit elk dorp daar een aparte gemeente was. Schaalvergroting lieten de kleine bestuurseenheidjes opgaan in grotere.

Huissen en Angeren waren van die kleine gemeentes die in Lingewaard opgingen. Begrensd met een paaltje met aan de ene kant ‘Angeren’ en aan de andere kant ‘Huissen’. Simpel en duidelijk.

Last

De overbodig geworden grenspalen zijn blijven staan. Waarschijnlijk kost het veel geld om die zware dingen weg te halen, terwijl niemand er last van heeft. Dus zullen de palen nog jarenlang blijven staan. Helemaal omdat veel van die palen op de monumentenlijst staan.

En van goede kwaliteit zijn die palen zeker. Dat bewijst de grenspaal tussen Huissen en Angeren wel. De paal zelf is nog helemaal gaaf, al is hij ongetwijfeld wel eens opnieuw opgeschilderd. Een betonnen paaltje van Rijkswaterstaat staat vlak daarnaast. Honderd jaar jonger, maar helemaal vergaan. Vroeger maakten ze nog kwaliteit.

Grenspaal Huissen Angeren

Het honderd jaar jongere paaltje ernaast is al verpulverd.

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s