Wiki loves monuments laat zien dat erfgoed leeft

Winnende foto 2011

Vorig jaar won deze foto: een huisje in Marken.

Fantastisch nieuws: het project Wiki Loves Monuments heeft 7.000 nieuwe foto’s opgeleverd. Dat betekent dat er 7.000 extra rechtenvrije foto’s van monumenten in Nederland te vinden zijn. Dit weblog zou dit weblog niet kunnen zijn zonder deze afbeeldingen. Vorig jaar leverde de wedstrijd 12.500 foto’s op.

Maar dat is niet de enige reden waarom dit goed nieuws is. Het betekent ook dat er enige duizenden mensen in Nederland erfgoed zodanig belangrijk vinden, dat ze de moeite nemen om er een foto van te maken en die te uploaden naar Wikimedia. Erfgoed leeft ook bij de copy-pastegeneratie, dat is wel bewezen.

Beste

Wiki Loves Monuments is een fotografiewedstrijd. Deelnemers maken foto’s die geschikt zijn voor de online encyclopedie Wikipedia. De tien beste foto’s worden bekendgemaakt tijdens de Wikimedia Conferentie Nederland op 9 november aanstaande in Utrecht.

De hoofdprijs is een Eee Pad Transformer en de tweede prijs is een rondvlucht boven Nederland vanuit Hilversum. De tien winnende foto’s uit Nederland dingen mee naar de wereldwijde prijzen voor beste foto.

Marken

Vorig jaar won een foto van een houten huisje op Marken. Wie er dit jaar wint weet ik niet, maar het is hoe dan ook iemand die geïnteresseerd is in erfgoed. En misschien is het wel iemand die juist door zo’n wedstrijd in erfgoed is gaan verdiepen. Alleen al vanwege dat idee kan ik Wiki Loves Monuments alleen maar toejuichen.

Heb ik zelf ook meegedaan? Ach, ik ben een schrijver, geen fotograaf. Ik heb wel eens een plaatje op Wikimedia geüpload, maar liever schrijf ik incidenteel een tekstje voor de site. En ik schrijf dit weblog. Op die manier lever ik ook een bijdrage aan het delen van kennis en steun ik ook de idealen van Wikimedia.

Advertenties

One thought on “Wiki loves monuments laat zien dat erfgoed leeft

  1. Pingback: Herfstige Hortusbrug mooiste Wikipedia-foto « Monumentje!

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s