Stukje Groene Hart in Duitsland wil samen met Holland op Unesco-lijst

Jork en omgeving

De omgeving van het Duitse Jork lijkt op Laag-Nederland.

Het copen- of slagenlandschap is typisch Nederlands. Dat dacht ik in elk geval lange tijd. Maar nou blijkt er in Noord-Duitland, op zo’n slordige 20 kilometer ten westen van Hamburg, precies zo’n landschap te vinden te zijn.

Het gaat om de omgeving van de plaats Jork. Daar liggen lange, smalle weilanden met sloten er omheen, zoals die ook te zien zijn in bijvoorbeeld het Groene Hart of Laag-Holland. Dat is geen toeval; Hollandse pioniers uit wat we nu het Groene Hart noemen hebben in de middeleeuwen dit gebied ontgonnen.

Bijzonder

Het landschap aan de rivier Elbe is voor Duitse begrippen heel bijzonder. Het doet erg Hollands aan, alleen al door de aanwezigheid van een achtkante molen. Dus het is toch een beetje Nederlands erfgoed.

Jork en zijn buurgemeente Lühe willen het aparte landschap op niets minder dan de Unesco Werelderfgoedlijst hebben. Daarvoor zoeken ze steun bij de gemeente Kaag en Braassem in Zuid-Holland. Daar zouden de pioniers die het landschap hebben aangelegd vandaan komen, meldt de site Groene Ruimte.

Molen in Borstel, bij Jork.

Een achtkante molen geeft een Hollands sfeertje bij Jork.

Oorsprong

De Unesco kent de transnationale seriële nominatie. Daarbij gaat het om erfgoed dat in verschillende landen te vinden is en dat dezelfde oorsprong heeft.

De slagenverkaveling maakt alleen kans op een plek op de Werelderfgoedlijst als de nominatie in andere landen wordt ondersteund. Dan zou het Duitse stukje samen met een groot deel van Laag-Nederland op die lijst kunnen verschijnen.

Middeleeuwen

Het slagenlandschap is ontstaan bij de ontginning van laaggelegen veenmoerassen, dat met name tussen 1000 en 1200 plaatsvond. In Nederland is dit landschap in met name in de Hollanden, Utrecht, westelijk Overijssel en Noord-Brabant (de Langstraat) terug te vinden. Het is oud, goed bewaard gebleven cultuurlandschap en daarom van hoge historische waarde.

Een internationale plaatsing op de Werelderfgoedlijst lijkt me dan ook helemaal geen gek idee. Dat kan helpen het landschap van met name het Groene Hart te beschermen, dat blijvend bedreigd wordt door de oprukkende Randstad.

Foto's: Google Maps, Wikimedia

One thought on “Stukje Groene Hart in Duitsland wil samen met Holland op Unesco-lijst

  1. Pingback: Nederlands landschap heeft Duitse concurrentie

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s