Een oud pand als fotomodel

Landhuis met vijverMonumentje! geeft graag ruimte aan gastbloggers. Vandaag een gastblog van Léontine van Geffen-Lamers. Deze fotografe ziet een monument als een soort kunstwerk. “Dan gaat het er niet meer om of de verhoudingen kloppen, de muren rechtlopen.”

Wat kan ik vertellen over monumenten? Technisch en geschiedkundig gezien eigenlijk niets. Ik woon niet in een monument en heb er nog nooit een gerenoveerd. Ons huis uit 1920 moet wel opgeknapt worden, maar zover zijn we nog niet (we wonen er nog niet zo lang).

Thuis

Zolang ik mij kan herinneren heb ik een enorme fascinatie voor oude gebouwen. Zet mij in een kasteel, landhuis of ander huis ouder dan 80 jaar en ik ben thuis. In het dagelijks leven ben ik fotograaf. Liefde voor oude huizen en fotografie lijken uit twee verschillende werelden te komen, maar dat is niet zo. Ik heb de beide passies gecombineerd en er mijn specialisme van gemaakt: het fotograferen van monumenten. Een soort van architectuur- of interieurfotograaf, maar dan anders.

Als ik een monument of ander huis fotografeer vind ik twee dingen belangrijk: een mooie, goede foto van het gebouw en een van een kamer, gang en trappenhuis. Alleen ik wil meer laten zien: de sfeer, de details. De schoonheid van het pand. Voor mij is een monument een soort kunstwerk, waar ik een kunstfoto van wil maken. Dan gaat het niet meer om of de verhoudingen kloppen en de muren rechtlopen.

Schoonheid

Het pand is mijn model, mijn onderwerp. Daarin wil ik al zijn facetten van schoonheid laten zien. Zoals het invallende licht, weerspiegelingen en schaduwen. Mooie details, deurknoppen en plafondornamenten. Ik zie in een monument lijnen, (geometrische) vormen die ik tot zijn recht wil laten komen. Zo krijgt het huis meerwaarde.

In dit verhaal zal ik een aantal voorbeelden laten zien:

Een overloop in een mooi gerenoveerd huis. In de ochtend schijnt de zon naar binnen. Het raam is mooi te zien op de vloer. Een mooi lijnenspel, dat de overloop nog mooier maakt dan hij al is.

overloop

En als je dan wat geduld hebt, schuift de zon op. Het raam komt nu op de muur, hele andere lijnen krijg je dan.

Schaduw raam

Die zelfde zon geeft ook schaduw, en laat op de vloer de mooie vormen van de balustrade zien:

Schaduw balustrade

Een ander huis, een grappig detail in de keuken. Een kastje, enorm hoog. Zou het een rookkast geweest zijn?

Rookkast?

Een ander detail, uit een oude villa, een marmeren schouw. De doortekening van het materiaal is nu goed te zien.

marmeren schouw

Deze zelfde Villa bestaat uit twee delen, daar zit twee eeuwen tussen. Deze foto is gemaakt in het oudste deel, de boerderij. Het huis staat te koop, en als zo’n schuur dan leeg is, kun je dit soort sfeervolle foto’s maken:

trap

Ook de renovatie van een huis fotograferen vind ik mooi. Oude muren en plafonds die tevoorschijn komen.

sfeerfoto plafond

Ik snap dat het isolatie, qua comfort en energie besparing fijner is om deze oude muren en plafondsn te verstoppen onder een nieuwe laag met moderne materialen. Daarom is het ook zo leuk om foto’s te hebben. Als het dicht is ziet niemand het meer. Op deze manier heb je altijd een herinnering van hoe het was.

Tot slot, een voor-en-nafoto. Hier is goed te zien hoe het was tijdens de renovatie en hoe het geworden is.

Voor en na renovatie

 

Meer weten over mijn werk? Kijk op www.hetmooisteplekjevanbrummen.nl.

Foto's: Léontine van Geffen-Lamers

Ook interesse om een gastblog te plaatsen? Neem contact op met de (eenkoppige) redactie van Monumentje! Ik sta open voor elke mooie bijdrage aan dit weblog.

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s