D66’ers houden van erfgoed

Grootste partij per stembureau

Grootste partij per stembureau in en rond Utrecht. Met name rond de binnenstad is veel D66-electoraat te vinden.

Heeft u veel monumenten in uw directe woonomgeving? Grote kans dat u een D66-stemmer bent. Dat blijkt uit een onderzoek van NRC Handelsblad. De gemiddelde kiezer heeft twaalf rijksmonumenten in de buurt van zijn huis staan, maar in de wijken waar de Democraten 15 procent scoorden bij de laatste Tweede Kamerverkiezingen, staan maar liefst 75 monumenten.

Hoogopgeleid

In de buurten waar D66 de grootste partij werd, staan gemiddeld zelfs 108 rijksmonumenten. De onderzoekers van NRC verklaren dit uit het feit dat studenten en goed verdienende hoogopgeleiden vaak op de partij stemmen. Die trekken vaak naar centra van universiteitssteden als Leiden en Delft. Welk electoraat bevolkt de lelijke wijken? Juist, de PVV’ers.

Die wonen in de wijken die gebouwd zijn tussen 1940 en 1980. VVD-stemmers wonen in – ik zou bijna zeggen: uiteraard – in de dure villawijken. Daarnaast zijn de liberalen in de vinexwijken van na 2000 in trek. PvdA-aanhang woont in de vooroorlogse wijken aan de rand van stadscentra.

Creatief

Kunnen we hieruit afleiden dat D66-stemmers erfgoedliefhebbers zijn? Voor een deel zal het zeker waar zijn. Historische binnensteden trekken hoogopgeleiden aan, met name in de creatieve sector. Ik zou me zomaar kunnen voorstellen dat daar relatief veel sociaal-liberaal electoraat bij zit.

Binnenstad Utrecht

Utrecht kent een hoge concentratie aan erfgoed.

Maar hebben PVV-stemmers dan per se een hekel aan erfgoed? Dat denk ik niet. De partij van Wilders heeft cultuur niet erg hoog in het vaandel staan, maar maakt voor cultureel erfgoed wel een uitzondering. “Bescherming van monumenten, architectuur en dorpsgezichten”, pleit het verkiezingsprogramma van de partij.

Henk en Ingrid

Henk en Ingrid zijn meestal lage middenklassers en die wonen nu eenmaal in vaak in relatief goedkope koophuizen. Die staan nogal eens in die naoorlogse wijken. Ik stem zelf geen PVV, maar ik woon ook in een jarenzestigwijk. Gewoon, omdat ik dat kan betalen.

D66 is een stadspartij en zijn electoraat woont nu eenmaal graag in binnensteden in de Randstad. Amsterdam en Utrecht zijn daar duidelijke voorbeelden van. Daar heb je ook een hoge concentratie van erfgoed. Toeval zal zeker ook een rol spelen.

Bron afbeelding: NRC.nl, Wikimedia

One thought on “D66’ers houden van erfgoed

  1. Pingback: « Monumentje!: 'D66?ers houden van erfgoed'

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s