Muren krijgen oren in chic vormgegeven boek

Oren van Steen, omslagErfgoed presenteren voor een breed publiek kan het beste door het tot leven te brengen. De auteurs van het boek Oren van steen hebben dat met verve voor elkaar gekregen. Zij geven het publiek wat het wil: mooie verhalen bij mooie gebouwen.

Een Maastrichtse stadsgids vertelde tijdens haar vaste rondje de toeristen jarenlang  altijd hetzelfde verhaal op dezelfde plek. Dat was recht onder het meestal open raam van mijn studentenkamer. Dus ik kan het sterke verhaal over de stadswachter in het torentje op het eeuwenoude Dinghuis nog steeds dromen.

“Weet u waarom hij maar half salaris kreeg?” voerde de gids de spanning op. “Omdat hij nog maar één oog had!” Of het verhaal waar is of niet, een welwillend lachsalvo was meestal het resultaat.

Zeemeermin

Het chic vormgegeven koffietafelboek Oren van steen staat ook bol van dit soort verhalen. Niet over de eenogige Maastrichtenaar, maar wel over de zeemeermin, die nu nog het Zeeuwse Waterlandkerkje schijnt te beschermen. Over het katholieke Emmeloord op Schokland, dat met grof geweld zijn protestante schout van het eiland afbonjourde. Over de jonge Urker held, die met een simpel bootje kinderen van een ijsschots redde. En over zatte, corrupte dominees in Drenthe rond 1600.

lamp vuurtoren Urk

De lamp van de Urker vuurtoren. Fotograaf Koopmanschap maakt de monumenten menselijk.

Al die kleine geschiedenis is te verbinden met een van de 24 monumenten, die schrijvers Lilian Grootswagers en Erik Janssen behandelen in het boek. Vaak zijn het eeuwenoude gebouwen, die al die tijd hebben ‘geluisterd’ naar de mensen die er rondliepen. Een monument is méér dan de som van de materiële delen. Het leeft omdat er al eeuwenlang mensen in leven. Dat is zo ongeveer de boodschap van het boek Oren van steen.

Statig

Erfgoedadviesbureau Erfgoed.nu, eigendom van schrijfster Grootswagers, is verantwoordelijk voor de uitgave van het boek. Dat verscheen naar aanleiding van het 160-jarige bestaan van verzekeraar Donatus, die het project mede mogelijk heeft gemaakt. Tekstschrijver Janssen, vormgeefster Jolanda van Nuenen en fotograaf Joop Koopmanschap maakten het boek compleet.

De lezer krijgt weinig te zien over ingewikkelde, technische details van de bouwgeschiedenis van de panden of iets dergelijks. Het is zeker geen leerboek. Hij krijgt met vele statige foto’s van Koopmanschap en spannende verhalen liefde voor het erfgoed bijgebracht. Met de auteurs gaat hij een odyssee aan, langs een keur van gebouwen. Van Romaanse kerkjes tot fabriekspanden, van het Hoge Noorden tot het uiterste puntje van Limburg.

Kookboek

Soms kiezen de auteurs voor een opvallende vertelvorm. Zo voeren ze het leven van een Groninger fabriek op in een toneelstuk in vier bedrijven, krijgen we de Middelburgse geschiedenis in de vorm van een episch gedicht voorgeschoteld en zien we de geschiedenis van een Utrechts pand in kookboekvorm. Die variatie aan stijlen maakt het boek afwisselend, maar af en toe ook wat gekunsteld.

Venster Groninger synagoge

Venster Groninger synagoge

Deze anekdotische presentatie van erfgoed maakt Oren van steen toegankelijk voor een breed publiek. Die krijgt wat het wil hebben: mooie verhalen bij mooie gebouwen. Dat weet de Maastrichtse stadsgids en dat weten Lilian Grootswagers en Erik Janssen ook. Wie gegrepen raakt door het boek, zal nooit meer twijfelen aan de hoge waarde van erfgoed.

Menselijk

Die lezer krijgt in het boek heel duidelijk het menselijke aspect van de monumenten te zien. Dat strookt op het eerste gezicht niet helemaal met de foto’s in het boek. Daar ziet het publiek voornamelijk de gebouwen zelf. Maar het boek toont zeker aan dat die eeuwenoude muren menselijker zijn dan we denken. Dat die muren oren hebben, maakt Oren van steen elke lezer wel duidelijk.

Oren van steen. Door Lilian Grootswagers en Erik Janssen. Uitgegeven door Erfgoed.nu. 120 pagina’s, prijs €29,95. ISBN: 978-90-816316-0-0. Te bestellen onder meer via de site van Donatus.

Oordeel: ++

Beoordelingsschaal: - = niet aan beginnen, + = aardig, ++ = geweldig

Foto's: Joop Koopmanschap (uit besproken boek)

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s