Bijzonder Rotterdams monument De Kuip verliest bestemming

Tribunes

Vooral de constructie van de tribunes maakt het Feijenoord Stadion bijzonder.

De Kuip, oftewel Stadion Feijenoord, is kennelijk niet meer geschikt voor wedstrijden van het Nederlands Elftal. Rotterdam is blijkbaar aan een nieuw stadion toe. Dat vindt ook stadiondirecteur Jan van Marwijk. Dat is slecht nieuws voor het enorme gemeentelijke monument in Rotterdam-Zuid.

In tegenstelling tot zijn kleine broertje in Spangen, het Kasteel van Sparta, staat De Kuip niet op de rijksmonumentenlijst. Dat is opmerkelijk, want het gebouw uit 1937 heeft een bijzondere geschiedenis. Dan heb ik het niet over de vele markante voetbalwedstrijden die er hebben plaatsgevonden; daar zijn andere weblogs voor.

Amsterdammer

In 1936 verrees het stadion aan de Olympiaweg in Zuid. Het kwam van de tekentafel van het architectenduo Leendert van der Vlugt en Johannes Brinkman. Aanvankelijk zou Jan Wils de opdracht krijgen. Die had het Olympisch Stadion in Amsterdam ontworpen. Maar Wils was een Amsterdammer… Dat kon natuurlijk niet!

Brinkman en Van der Vlugt reisden naar Engeland en de Verenigde Staten om daar inspiratie op te doen bij andere moderne stadions. Terug in Nederland kwamen ze met een revolutionair ontwerp. De tribune loopt helemaal rond het veld en de tweede tribune hangt er als een balkon, zonder steunpilaren, overheen.

Hypermodern
Leendert van der Vlugt

Architect Leendert van der Vlugt heeft de opening niet meer mogen meemaken.

Het stadion heeft nog meer voor die tijd hypermoderne elementen, zoals het gebruik van staal en glas en de bijzondere spiraalvorm van de trappen. Aanvankelijk konden in het complex wel 60.000 mensen terecht. Dat zijn er nu, om reden van  veiligheid, nog ‘maar’ ruim 51.000.

De officiële opening vond plaats in juni 1937. Eerder was het stadion al klaar, maar er lag nog geen weg. Maandenlang stond het eenzaam en onbereikbaar buiten de stad. Mede-ontwerper Leendert van der Vlugt heeft dat allemaal niet meer mogen meemaken; die overleed in april 1936.

Comfortabel

Voor het voetbalpubliek is het stadion niet meer comfortabel genoeg, vinden de huidige voetbalbobo’s. Bovendien zou, aldus diezelfde lui, de infrastructuur niet meer van deze tijd zijn. Blijkbaar zijn voetbalsupporters van nu een stuk verwender dan hun voorouders in de jaren 30.

Dus een bestemming voor een bijzonder architectonisch huzarenstukje uit de jaren 30 dreigt te verdwijnen. En wat moet je met een stadion waar niemand meer in wil voetballen? Het Feijenoord Stadion moet blijven! Rotterdam zonder de oude Kuip is gewoon… minder Rotterdam.

Foto: Wikimedia

6 thoughts on “Bijzonder Rotterdams monument De Kuip verliest bestemming

  1. Pingback: Vier monumentale sportbouwwerken | Monumentje!

  2. Pingback: Justus van Effenblok weer complex om trots op te zijn | Monumentje!

  3. Pingback: Van den Broek en Bakema hofleverancier wederopbouwmonumenten | Monumentje!

  4. Pingback: Ben Schattenberg: Bijzonder Rotterdams monument De Kuip verliest bestemming |

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s