Eeuwenoude bakstenen dreigen verloren te gaan

Spiknust

De eeuwenoude kloostermoppen in de voorgevel van boerderij Spriknust zijn duidelijk te zien.

De gemeente Loppersum in Groningen wil de sloop van een boerderij aan de noordkant van het dorp. De eigenaar wil dat niet; die wil het pand met de naam Spriknust verbouwen tot zorgboerderij. Het is nu ernstig vervallen en zou zelfs asbest bevatten. Maar ook iets anders…

De gevel van de boerderij is gebouwd van kloostermoppen. Dat is de meest oude vorm van bakstenen, die wij in Nederland kennen. Friese monniken zouden het procédé van steenbakken in de Noordelijke Nederlanden hebben geïntroduceerd, vandaar de naam. Of die geestelijken daarbij veel hebben gelachen, is niet bekend.

Vergunningen

Hoe dan ook, de boerderij aan de Zeerijperweg is de lokale politiek al jaren een doorn in het oog. In Loppersum houden ze niet van ruïnes, zo blijkt maar weer. Maar het ligt ook voor een deel aan de gemeente zelf dat de eigenaar de zaak nog niet heeft opgeknapt. Zij weigert al jarenlang de nodige vergunningen aan de eigenaar van Spriknust te verstrekken.

De eigenaar, architect Hans van Oostrum, kocht de boerderij in 1996. Hij wilde er onder meer een woonzorgboerderij met 29 plekken van maken. De gemeente wilde niet meer dan twaalf toestaan, tenzij de architect aantoont dat hij samenwerkt met een zorgaanbieder. Dat meldt de site van het Dagblad van het Noorden.

Verval

Het college vindt dat het allemaal te lang duurt, aldus de noordelijke krant. Van Oostrum zegt op de site dat eerst duidelijk moet zijn wanneer hij kan bouwen. Intussen gaat het verval van de oude boerderij verder en verder en is er kennelijk al niet echt iets meer van te maken.

Ondanks de kloostermoppen is de boerderij niet monumentwaardig, vindt de gemeente Loppersum. Misschien dat daar wel wat op af te dingen valt; daar kan ik vanaf mijn bureaustoel in Arnhem niet echt over oordelen. Maar het zou zonde zijn als de gevel met kloostermoppen zomaar op de vuilnisbelt terecht zou komen.

Hergebruikt

Of die gevel inderdaad eeuwenoud is, valt te betwijfelen. De primitieve bakstenen zouden heel goed hergebruikt kunnen zijn. Dat kan vast wel nog een keertje.

Als het aan de gemeente lag, zou Spriknust (overigens is dat dialect voor ooievaarsnest) al tegen de vlakte moeten liggen. Voorlopig houdt Van Oostrum zijn poot stijf. Het zou mooi zijn als het hem toch nog lukt nog iets te maken van de bestaande boerderij.

Foto: Annemieke van Donk van der End (Picasa)

Lees ook: Sloop Spriknust een feit

2 thoughts on “Eeuwenoude bakstenen dreigen verloren te gaan

  1. Pingback: Het einde van eeuwenoude kloostermoppen | Monumentje!

  2. Pingback: Eeuwenoude bakstenen dreigen verloren te gaan

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s