Erfgoed verdient meer visie

Mark Rutte lege handen

Rutte II heeft erfgoed nog niets te bieden

Geen woord over erfgoed. Ook over herbestemming, bestrijding van leegstand of überhaupt monumentenzorg is niets te vinden in het regeerakkoord van VVD en PvdA. De twee partijen gaan definitief samen in zee, maar ze hebben geen schijn van een visie op erfgoedbeleid.

Nu had ik niet veel van ze verwacht op dit gebied. Al in hun verkiezingsprogramma’s waren beide partijen vaag over dit onderwerp. Maar helemaal niets is wel erg weinig. Erfgoed heeft blijkbaar geen prioriteit in deze bange dagen van economische tegenspoed.

Jammer

Het is erg jammer dat VVD en PvdA niets over het onderwerp te melden hebben. Er zijn de nodige problemen met monumenten. Sommige gebieden kampen met leegloop, zodat (monumentale) gebouwen overbodig worden. Leegstand treft monumenten. Geld om erfgoed te onderhouden raakt op. En zo kan ik nog wel even doorgaan.

Een deel van de oplossing van de problemen zit in visie op herbestemming. Enkele partijen, zoals GroenLinks, CDA en D66, hadden daar in hun verkiezingsprogramma wel ideeën over. Het valt te hopen dat deze en andere partijen vanuit de oppositiebanken nog het een en ander kunnen doordrukken.

Stem

Het kan nog een stuk beter met de monumenten in Nederland. Erfgoed heeft visie nodig! Rutte en Samsom, doe er wat aan. Anders gaat mijn stem de volgende keer naar een partij die nu niet in de regering zit. Eentje die wél visie heeft op erfgoed.

Foto: Wikimedia

Lees ook: Verkiezingsprogramma’s vaag over erfgoed

Lees ook: Kabinet zet streep door 1300 jaar oud erfgoed

Advertenties

5 thoughts on “Erfgoed verdient meer visie

  1. Pingback: Afstootlijst wordt blok aan het been minister « Monumentje!

  2. Niet meer visie, maar meer realisme. Mensen die opkomen voor cultureel erfgoed hebben een te romantisch beeld van wat we kunnen hergebruiken voor nieuwe functies. Ten eerste als veel oude gebouwen aangepast moeten worden voor hergebruik dat vaak enorm veel meer gaat kosten dan nieuwbouw, echt heel veel meer. Ten tweede veel oude gebouwen die in buiten gebieden liggen zijn geen belangstellenden voor en liggen nog al eens in krimp gebieden. Visie prima maar neem dan het gehele plaatje mee!

  3. Pingback: Zakenmannetje Zijlstra had meer creativiteit mogen tonen « Monumentje!

  4. Voor wat betreft erfgoed hoeven we simpelweg niets van de regering te verwachten. De situatie die je omschrijft is (helaas?) realiteit. De vastgoedmarkt zit goed op slot. Leegstand neemt zienderogen toe. Aandacht voor onderhoud in het algemeen neemt af. Subsidiepotjes raken leeg, het geld is op. Huizenprijzen dalen in rap tempo (volgens SNS nog zeker 20%…?), de hypotheekrente-aftrek staat wederom ter discussie. Kortom: Een monument restaureren, bewonen/bezitten en onderhouden wordt langzaam onhaalbaar.

    Volgens mij is het tijd dat monument- en huiseigenaren zich minder afhankelijk gaan opstellen. Zolang we ‘subsidie’ als vanzelfsprekend blijven ervaren liggen structurele oplossingen en nieuwe businessmodellen verder dan ooit van ons af. Ook de vastgoed- en woningmarkt zou niet meer moeten vertrouwen op lapmiddelen zoals verlaging van overdrachtsbelasting. Dergelijke regelingen vertragen branche-innovatie.

    De oplossing? I don’t know. Hans van Driel (Hoofddocent Media & Cultuur aan de universiteit van Tilburg) zit volgens mij met deze uitspraak zeker wel in de goede richting: “Samenleving 3.0 is zelf verantwoording nemen en samen met andere professionals projecten vormgeven. Samenwerken en kennisdelen zijn daarin de sleutelbegrippen.”

  5. Pingback: Kabinet zet streep door 1300 jaar geschiedenis « Monumentje!

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s