Gebrek aan bestemming wijkt voor gebrek aan bestemming

Van der Klaauwtoren, Leiden

Een markant gebouw wijkt voor niets

De sloop van de Van der Klaauwtoren in Leiden is begonnen. Dat is jammer. Een markant wederopbouwmonument is voor altijd verdwenen.

Een herbestemming voor het bakstenen gevaarte was er niet. Er waren ideeën om er appartementen in te bouwen. De Leidse Universiteit, de eigenares, wilde daar niet aan.  Zij wil een ander gebouw neerzetten op die plaats. Die wil ze aan een projectontwikkelaar verkopen. Aan welke projectontwikkelaar? Dat weet nog niemand.

Bestemming

Vaak zeggen bestuurders: een oud gebouw moet een nieuwe bestemming hebben. Anders staat het leeg en staat het in de weg. Dat is een niet geheel onbegrijpelijke gedachte. Maar wat gebeurt er hier, op deze plek in de Leidse binnenstad?

Het wordt nu gesloopt om plaats te maken voor… niks, zeg maar. Een ander leeg pand. Heel goed mogelijk dat het oude gebouw geen herbestemming had. Maar het nieuwe gebouw heeft dat dus ook nog niet. Leegstand wordt vervangen voor leegstand.

Markant

Gebrek aan bestemming maakt plaats voor gebrek aan bestemming. En dat heeft wel een markant gebouw gekost! De regel zou niet moeten zijn ‘herbestemming of slopen’, maar ‘pas gaan slopen als er een bestemming voor de nieuwbouw is’. Bouwen voor de leegstand gebeurt al meer dan genoeg in Nederland.

De Van der Klaauwtoren stond dus niet eens in de weg, maar is ten prooi gevallen aan doorgeslagen, Oud-Hollandsche opruimwoede. Alsof nieuw gebouwde leegstand mooier is dan oude leegstand. Duurder is het in elk geval wel.

One thought on “Gebrek aan bestemming wijkt voor gebrek aan bestemming

  1. Pingback: Gebrek aan bestemming wijkt voor gebrek aan bestemming

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s