Sloop klooster Heel is compromis met de rest van de wereld

Gedeeltelijke sloopt Sint Anna

Deze week ging de beuk in een deel van het kloostercomplex. Het witte kasteeltje op de achtergrond blijft staan.

Kloosters in Limburg. Het blijft een moeilijk verhaal. Vooral in de negentiende en vroege twintigste eeuw leverde het Rijke Roomsche leven heel wat van die katholieke bouwwerken op. Ontkerkelijking en leegloop zorgen ervoor dat veel eigenaren met die prachtige gebouwen in hun maag zitten.

Wat doe je met een overbodig klooster? Je kunt het laten staan en er een nieuwe bestemming voor zoeken. Je kunt het in zijn geheel slopen. Er is ook een derde weg: je sloopt het half integreert de andere helft in je nieuwe plannen. Dat laatste gebeurt met het voormalige instituut Sint Anna in het Limburgse Heel.

Gesteggel

Deze week gingen braken grijpers de muren van grote delen van het complex af. Net zoals bij het Kolleg Sankt Ludwig in het nabijgelegen Vlodrop was er hier sprake van jarenlang gesteggel over de herbestemming van het monument. Intussen stonden grote delen leeg. Die kregen de kans om te vervallen.

Het oudste deel is een wit kasteeltje, waarvan de oorsprong terug zou gaan tot in de Karolingische tijd. Het huidige gebouw is zeventiende-eeuws, met achttiende-eeuwse aanbouwen. Om en tegen het kasteel heeft een kloosterorde allemaal bijgebouwen neergezet

Gehandicapt

Zogeheten Kleine Broeders en Zusters van de Heilige Jozeph kochten het kasteeltje in 1880. Er was toen dus al sprake van herbestemming. Zij vestigden een gesticht voor onder meer gehandicapte meisjes. Dat hebben de paters en nonnen rond 1900 stevig uitgebreid. Zelfs een neo-romaanse kerk maakt deel uit van het complex.

Het oudste gedeelte blijft staan, evenals de kapel en een paar van de negentiende-eeuwse vleugels. Van het complex verdwijnt het relatief wat jongere deel grotendeels wel. Daarvoor in de plaats komt woningbouw. Een zeventiende-eeuwse poort gaat wel weg. De bedoeling is dat die zal worden herbouwd, ergens anders op het terrein.

Compromis

Jammer? Jazeker. Maar een andere optie was erger geweest: de gehele sloop van het kloostergebouw. Natuurlijk moet zo veel mogelijk erfgoed in stand blijven. Maar af en toe moet er een compromis met de rest van de harde wereld worden gesloten. Het meest monumentale deel van het complex blijft staan. De situatie van vóór 1900 keert min of meer terug.

Het instituut Sint Anna is enige tijd terug nog in opspraak gekomen; er zouden verstandelijk gehandicapte kinderen zijn vermoord in de jaren 50. Dat heeft echter niemand ooit echt hard kunnen maken. Maar… dat is een ander verhaal.

Complex Sint Anna Heel

Het hele complex voor de sloop, met links in het midden het Witte Kasteel.

Foto's: Marcel Vossen, GenWiki

4 thoughts on “Sloop klooster Heel is compromis met de rest van de wereld

  1. Pingback: Verloren rijksmonument tussen de kaalslag | Monumentje!

  2. Er zijn in Limburg 50 leeg staande kloosters, daar zal voor de meeste geen plaats meer zijn omdat ze niet voldoen aan de hedendaagse levensbehoefte. Weinigen zullen een herbestemming vinden. Ten eerste omdat het meestal financieel onhaalbaar is om er nog iets van te maken.

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s