Honderd herkenningen voor de Brabander

Lambertuskerk Raamsdonk

Er staan mooie kerken, zoals de Lambertuskerk in Raamsdonk, NIET in.

Van oeroude romaanse kerken tot blokkendozen in de stijl van de Bossche school. Van onooglijke dorpskerkjes tot grootste werken als de Bredase Onzelievevrouwekerk en de Sint Jan in ‘s-Hertogenbosch. De diversiteit van kerken in Noord-Brabant is enorm en dat is te merken in het boek De 100 mooiste kerken van Noord-Brabant.

Of we hier nou echt de mooiste kerken zien, is natuurlijk een kwestie van smaak. Als getogen Oosterhouter vind ik de Sint Jan in die plaats natuurlijk de mooiste. En blijkbaar terecht, want die komt uitgebreid aan bod in het boek van Wies van Leeuwen, net zoals het gebouwtje in dezelfde stad dat ik kende als het ‘prottestante kerkje’.

Moskeeën

Er staan ook kerken níet in, zoals het naar mijn mening prachtige oude protestantse Lambertuskerkje in Raamsdonk. Moskeeën zie ik al helemaal niet, zoals die zeer markante in Waalwijk. De samenstellers hebben een andere keuze gemaakt, hetgeen te respecteren valt. Je kunt ook moeilijk alle kerken in de zuidelijke provincie opsommen, dan blijf je aan de gang. Een synagoge komt overigens wel aan bod.

De lezer krijgt een opsomming van kerken voorgeschoteld, met bij elk gebouw een verhaal over de geschiedenis. Daar krijgt hij duidelijke foto’s van Marc Bolsius. Die staan niet altijd op dezelfde pagina als de verhalen over de gebouwen. Dat levert wel wat zoekwerk op.

Feiten en details

Beschrijvingen van de gebouwen zijn sec en echt spannende verhalen moet de lezer van het boek niet verwachten. Dat is duidelijk ook niet de opzet van het boek. Wat staat er wel in? Heel wat feiten en details over de kerkgebouwen, waarvan er erg veel leuk zijn om te weten.

Wie weet er dat er nog een soort nagotiek bestond in de zeventiende eeuw? Wie weet dat de oudste kerktoren van de provincie in Neerlangel staat? En wat grappig toch, dat de bouw van de kerk in Ravenstein indertijd met een loterij werd gefinancierd. En tjonge, in dat katholieke Brabant staan toch meer protestantse kerken dan dat je zou verwachten, zeker in de vroeger Hollandse noordrand.

Markant

Voor de Brabander is het boek zeker een feest van herkenning. Voor de niet-Brabo die geïnteresseerd is in de geschiedenis van kerkenbouw is De 100 mooiste kerken van Noord-Brabant zeker erg leerzaam. Voor wie geen van beide is, is het een opsomming van gebouwen. Maar wel met een aantal hele markante gebouwen.

De 100 mooiste kerken van Noord-Brabant. Door Wies van Leeuwen en Marc Bolsius. Uitgegeven door WBooks. 272 pagina’s, prijs € 29,95. ISBN: 9789040007453. 

Oordeel: +

Beoordelingsschaal: - = niet aan beginnen, + = aardig, ++ = geweldig

Foto: Wikimedia

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s