Herfstige Hortusbrug mooiste Wikipedia-foto

Hortusbrug Amsterdam

De mooiste monumentenfoto op Wikipedia van dit jaar: Oostelijke Hortusbrug in Amsterdam.

Een schitterende herfstafbeelding van de oostelijke brug over de Hortusvijver in Amsterdam is de winnaar van de Nederlandse versie van Wiki Loves Monuments. De foto van het bouwwerk uit 1877 is gemaakt door deelnemer van de fotowedstrijd Frederik Balhuizen. De tweede prijs ging naar een afbeelding van het interieur van de Sint Maartenskerk in Zaltbommel, van Johan Bakker.

Grootste

Wiki Loves Monuments is een wedstrijd van Wikimedia, de organisatie achter onder meer de bekende online encyclopedie Wikipedia. Dit jaar zijn er zo’n 350.000 foto’s ingezonden in 33 landen (waarvan eentje door mij). Daarmee is het de grootste fotowedstrijd ter wereld.

Behalve voor de mooiste foto heeft de zeskoppige jury ook prijzen uitgereikt voor de mooiste fotoreportages over monumenten. De eerste prijs daarvan gaat naar iemand die zich Uberprutser noemt. Deze heeft een serie over de algemene begraafplaats in het Friese Surhuisterveen gemaakt.

Kwantiteit

Ook is er een kwantiteitsprijs uitgereikt voor degene die de meeste foto’s voor de wedstrijd heeft ingestuurd. Deelnemer Peter van der Wielen heeft niet minder dan 625 foto’s geüpload. Baukje Bouma heeft eveneens haar best gedaan. Zij heeft 487 monumentenfoto’s aan de Wikiverzameling toegevoegd.

De jury heeft de foto’s beoordeeld op technische kwaliteit, bruikbaarheid voor Wikipedia en de originaliteit van de setting. De winnaars gaan met een breed scala aan prijzen naar huis, variërend van een laptop en een rondvlucht tot een museumjaarkaart of een abonnement op tijdschriften. En de Wikipedia-lezer heeft er weer heel wat mooie monumentenfoto’s bij.

Foto: Frederik Balhuizen (Wikimedia)

Lees ook: Wiki Loves Monuments laat zien dat erfgoed leeft

 

 

Advertenties

One thought on “Herfstige Hortusbrug mooiste Wikipedia-foto

  1. Pingback: Wiki loves monuments laat zien dat erfgoed leeft « Monumentje!

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s