Bijzonder raadhuis raakt bestemming kwijt

Eenvoudig, maar indrukwekkend

Ik zie er al een leuk restaurant in zitten. Of misschien een theaterzaal of zoiets. Het sinds vandaag overbodig geworden raadhuis van Dirksland heeft in elk geval een nieuwe bestemming nodig. Het eiland waar het te vinden is wordt na vandaag één gemeente.

Dirksland gaat samen met Middelharnis, Goedereede en Oostflakkee verder. Dat betekent dat op één na alle gemeentehuizen op het eiland overbodig raken. Dat is het einde van de bestemming van twee onooglijke ambtenarenpakhuisjes in Goedereede en Oostflakkee. Die mogen tegen de vlakte. Maar het is ook het einde van de functie van mooi, negentiende-eeuws, empire raadhuis.

Belgisch

Deze is gebouwd in 1836 en doet enigszins Belgisch aan. In Nederland zie je dit soort bouwseltjes uit die tijd niet zo heel vaak. Het gebouw is charmant omdat het eenvoudig en indrukwekkend tegelijk is. Het gemeentehuis bezat jarenlang een dikke pleisterlaag uit de late negentiende eeuw. Die is in 1949 weer weggehaald.

Aan het pand is in 2006 een nieuwe vleugel aangebouwd. Ook in Dirksland moesten ambtenaren een moderne werkomgeving krijgen. Daarvoor moest een monumentaal postkantoor wijken. Wat ze met die nieuwe vleugel gaan doen, interesseert me maar matig. Maar ik hoop dat het leuke, oude gedeelte niet jarenlang leeg komt te staan. Daar ligt ook een schone taak voor de nieuwe gemeente Goeree-Overflakkee.

 

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s