Een huis uit de elfde eeuw?

Beestenmarkt 1-3, Sluis

Je schijnt goed te kunnen eten in het pand.

Een goed verhaal moet je niet kapot checken, zeggen ze wel eens. Maar toen ik uit meerdere bronnen begreep dat een pand in Sluis uit de elfde eeuw dateerde, voelde ik toch wel erg veel nattigheid. Bestond het Zeeuws-Vlaamse stadje toen al? Of was het nog een modderige zandplaat?

Dus heb ik even gewacht met het schrijven van een enthousiast verhaal met als strekking ‘Vergeet de Proosdij in Deventer; Neêrlands oudste huis staat in Sluis’. Wat zeggen de kenners over dit huis aan de Beestenmarkt 1 in de Zeeuwse plaats? Ik legde de vraag bij de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (RCE) neer.

Nauwkeurig

Het duurde enige weken voor ik antwoord kreeg; de deskundige ging gelukkig niet over één nacht ijs. De kenner in kwestie was Dirk Jan de Vries, een bouwhistoricus die veel afweet van onder meer dendrochronologisch onderzoek. Dit is een methode om ouderdom van (eiken)hout te dateren door de jaarringen te bestuderen. Daarmee kunnen wetenschappers de leeftijd van bijvoorbeeld een steunbalk tot op het jaar nauwkeurig vaststellen.

Dat is in Sluis blijkbaar nog nooit gedaan. Uit het register van de RCE blijkt niet dat de kern van het pand middeleeuws is, schrijft De Vries. Toch is er wel een vermoeden van de aanwezigheid van oude elementen. Zo bevatten bepaalde muren zogeheten klezoren, bakstenen van een kwart lengte. Volgens de bouwhistoricus wijst dat op een ouderdom van vóór 1720. “Daarmee zitten we niet in de middeleeuwen.”

Gering

De Vries heeft te weinig gegevens om er meer over te zeggen en ik kan hem niet verder helpen; ik ben ook nog niet in het pand geweest. Dat het pand echt zo oud is, is volgens de bouwhistoricus “op voorhand gering”. Sluis is ‘pas’ in 1280 gesticht en heeft in de loop der tijden heel wat oorlogsellende te verduren gehad, hopelijk voor het laatst in 1944.

‘Gering’ is niet geheel uitgesloten. De zoektocht naar het pand aan de Beestenmarkt gaat nog wel even door. Als ik heel veel geld had, ging ik er eens eten. Het in een deel van het pand gevestigde restaurant, genaamd Oud Sluis, schijnt volgens de Michelingids best goed te zijn. Wie weet… wordt vervolgd.

Foto: René Olsthoorn (Wikimedia)

4 thoughts on “Een huis uit de elfde eeuw?

  1. Pingback: Monumentjes meest gelezen berichten van 2012 « Monumentje!

  2. Tja het staat zie ik op http://rijksmonumenten.nl/monument/33884/verdiepingsloos+dwarspand+met+geverfde+gevel/sluis/ (wat overigens niet van de RCE is maar wel suggereert zijn gegevens daar vandaan te halen en van Wikipedia) en het staat op Wikipedia: http://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_rijksmonumenten_in_Sluis_%28plaats%29. Nu zal de één de ander allicht ‘napraten’ in dezen, en kennelijk hebben ze het dus niet van de RCE, dus vraag blijft van wie hebben ze het dan wél en waar is e.e.a. op gebaseerd. Blijft wel intrigerend. Als Sluis inderdaad rond 1280 is gesticht klopt het sowieso niet, maar Sluis heeft in 1290 stadsrechten gekregen en zou dat echt gebeuren met een dorpje dat pas 10 jaar bestaat?

  3. Pingback: Een huis uit de elfde eeuw? « Monumentje!

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s