Tunnel bedreigt laatste oude boerderij eiland Rozenburg

De laatste boerderij van Rozenburg

Het pand staat op geen enkele monumentenlijst.

De boerderij staat er wat verloren bij. Het is ingeklemd tussen een weg en een woonwijkje, vlakbij de zware industrie van de Rotterdamse haven. De meeste automobilisten zullen er gewoon aan voorbijrijden.

Toch is er iets bijzonders aan de hand met het bouwsel. Het dateert uit 1826. En het is de laatste boerderij van het eiland Rozenburg, plus ook nog het laatste huis van Blankenburg, een dorp dat rond 1960 verdween voor de industrie van het Botlekgebied.

Verdwijnen

Het is op geen enkele monumentenlijst terug te vinden. De kans dat het pand verdwijnt, is zeer zeker aanwezig. De regering heeft besloten dat hier een nieuwe tunnel komt. Daarvoor moet de historische boerderij wijken.

Deze Blankenburgtunnel moet snelweg A15 met de A20 verbinden. Niet alleen de laatste boerderij van het eiland Rozenburg zal verdwijnen. Ook de eeuwenoude Aalkeetpolder bij Vlaardingen zal schade oplopen vanwege de verbindingsweg tussen tunnel en A20.

Gemeente

De gemeente Rotterdam, waar heel Rozenburg onder valt, zou zich niet meer inspannen om de boerderij te behouden. “Het dorp heeft in het verleden veel aan onze familie te danken”, zegt Rijk de Jong, zoon van de bewoonster, in NRC Handelsblad tegen columnist Christiaan Weijts. “Maar niemand heeft nog kennis van de geschiedenis. Het lijken allemaal wel robotten.”

Rijkswaterstaat is nu eigenaar van het pand en kan er zo’n beetje mee doen wat het wil. Erg jammer dat er niet nog een beetje verleden mag blijven tussen de havens. En waarom zou je op die plek twee snelwegen met elkaar willen verbinden? Automobilisten pakken de Beneluxtunnel maar! Of de pont bij Maassluis, ook leuk.

One thought on “Tunnel bedreigt laatste oude boerderij eiland Rozenburg

  1. het is jammer maar deze boerderij is al jaren geleden uit gekookt voor veel geld en de eigenaren mogen tot die gewoon er in blijven wonen en dat is al een mooie tijd geloof me ; Deze tunnel had er al twintig jaar geleden al moeten liggen

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s