Lelijk op de lijst: een grauwe kerk in Maastricht

Koepelkerk, Maastricht

Het gebouw lijkt een beetje droevig te kijken


Een gebouw komt niet op de monumentenlijst om dat het alleen maar mooi is. Cultuurhistorische of architectonische waarden spelen een veel belangrijkere rol. Vandaag weer een deel van de serie lelijkerds op de Lijst: de koepelkerk in Maastricht.

Een grauw en intimiderend gebouw, ingeklemd tussen het spoor en een doorgaande weg. De Heilig Hart van Jezuskerk, ter plaatste beter bekend als de koepelkerk, is niet Maastrichts mooiste kerk. De natuurstenen buitenmuren zijn zwart uitgeslagen en de koperen koepel kleurt gifgroen.

Natuurlijk, het is een erg beeldbepalend gebouw. Het is een ontwerp van de beroemde Limburgse architecten Alphons Boosten en Jos Ritzen uit 1921. Die waren hun tijd ver vooruit. Het voor die tijd hypermoderne gebouw deed in het conservatieve Maastricht in die tijd een hoop stof opwaaien.

Conservatisme

Dat conservatisme van die Maastrichtenaren heeft er wel voor gezorgd dat de Limburgse hoofdstad nog altijd een uitstekend bewaarde binnenstad heeft. En ook dat dit bijzondere staaltje bouwkunst blijft staan; na tachtig jaar hebben de ‘sjengen’ dit bouwwerk ook in hun hart gesloten en hoort het bij de stad. Overigens is het gebouw in de jaren 50 wel nog uitgebreid.

Maar een goede schoonmaakbeurt zou de kerk niet misstaan. En dan nog. Vooruitstrevende bouwkunst of niet, de kerk blijft toch iets erg naargeestigs hebben. Komt dat door die smalle, dichtgeknepen raampjes boven, die iets van verdrietige ogen weghebben? Komt dat door die koepel, die op het mutsje van de Paus lijkt? Of is het gewoon de massaliteit van het Maastrichtse rijksmonument?

Mooi of lelijk; van zo’n gebouw is er maar één op de wereld.

Foto: Crapai (Wikimedia)

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s