Erg veel informatie over fascinerend Gronings huis

Omslag boek Hinckaertshuis

Een mooi vormgegeven boek.

Kun je een boek volschrijven over één huis? Jawel, al had Het Hinckaertshuis, zeven eeuwen bouwhistorie en bewoning wel wat korter gekund. Het onderwerp is fascinerend, maar de schrijvers willen te veel vertellen.

Het Hinkaertshuis aan de Groningse Oude Kijk in ’t Jatstraat is een bijzonder pand met een rijke geschiedenis. In de loop van die ruim zeven eeuwen dat het er staat is er veel aan vertimmerd. Maar er zijn nog genoeg middeleeuwse onderdelen over om met recht over een van de oudste huizen van Groningen te spreken.

Steenhuis

Is er over dit pand genoeg te vertellen om een heel boek te vullen? De beherende stichting van het Hinckaertshuis vond in elk geval van wel. Afgelopen maand verscheen dan ook Het Hinckaertshuis, zeven eeuwen bouwhistorie en bewoning. Dat is een mooi vormgegeven, rijk geïllustreerd boek, waar de lezer erg veel informatie vindt over het gigantische steenhuis uit de middeleeuwen.

Wie Groningen maar matig kent, heeft wel een beetje inlevingsvermogen nodig om het boek echt te kunnen waarderen. Maar voor wie die moeite doet, gaat er dankzij het boekwerk een hele wereld open achter het negentiende-eeuwse pleisterwerk op de eeuwenoude gevel. Het overzichtelijk ingedeelde werk neemt de lezer mee naar onder meer de restauratie van het pand in de jaren 80, de bouwgeschiedenis vanaf de eerste steen en de bewoners door de eeuwen, voor zover die nog te achterhalen zijn.

Deskundig

Elk deelonderwerp heeft een eigen hoofdstuk met een eigen deskundige auteur toebedeeld gekregen. Dat zorgt voor een informatief boek. De schrijvers hebben de ruimte gekregen om eens goed de diepte in te gaan. Daar maken ze gretig gebruik van. Vaak ook te veel.

Deze kenners hebben niet altijd aan een breed publiek gedacht. De lezer moet behoorlijk ingevoerd zijn in bouwgeschiedenis om technische zinnen te begrijpen als “Het Hinckaertshuis heeft 70 tot 85 cm dikke muren gemetseld in een onregelmatig verband met relatief veel strekken in het zicht. Op verschillende plaatsen neigt dit naar kettingverband, waarbij twee strekken worden afgewisseld door een kop.”

Overkill
kapconstructie

Grotendeels dertiende-eeuwse kapconstructie van het Hinckaertshuis.

Bij de bewonersgeschiedenis gaat een andere schrijver wel erg diep in op de genealogie van de bewoners. Op zich interessant, maar de lezer verzuipt op gegeven moment in een overkill aan informatie. Na een tijdje weet je het wel met al die Lewes, De Mepsches, Ter Hansouwen en ook die paar Hinckaerts die er vast wel ooit woonden. Dat beseft de auteur ook, getuige een zinnetje als “Aan Siert Lewe is in het voorgaande wel genoeg aandacht besteed.”

Een ander nadeel van meerdere schrijvers: af en toe valt het boek in de herhaling. Dan denkt de lezer ook “Ja, zo krijg ik ook een boek vol over één huis.” Erg zonde, want over het Hinckaertshuis is zeker genoeg te vertellen. Al had het met een pagina of vijftig minder ook wel gekund.

Bijzonder

Ondanks alles is Het Hinckaertshuis, zeven eeuwen bouwhistorie en bewoning erg intrigerend. Al is het maar omdat de lezer veel leert over het ontstaan en beheer van een bijzonder monument. Tijdens het lezen hoorde ik mezelf een paar keer kreunen: “Hier wil ik wonen…” Misschien is het wel het mooiste huis van Nederland.

Het Hinckaertshuis, zeven eeuwen bouwhistorie en bewoning. Door diverse schrijvers. Uitgegeven door Stichting Hinckaertshuis Groningen. 326 pagina’s, prijs €49,50. ISBN: 978-90-9027065-4. Te bestellen onder meer via Hinckaertshuis.nl.

Oordeel: +

Beoordelingsschaal: - = niet aan beginnen, + = aardig, ++ = geweldig

Foto's: Stichting Hinckaertshuis, AJ van der Wal (RCE)

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s