Afschaffen gemeentelijke monumenten totaal verkeerd signaal

Scheulder boerderij

De gemeentelijke monumentenlijst bestaat voor een belangrijk deel uit boerderijen.

Groene heuvels met vakwerkboerderijtjes, stukken bos, middeleeuwse kerkjes en natuurlijk het cafétje waar ze een lekker glaasje Brand schenken. Dat is wat je je moet voorstellen bij Eijsden-Magraten, een fusiegemeente in het zuidelijkste puntje van Limburg. De verzameling dorpen telt wel 395 rijksmonumenten.

Ter vergelijking: dat is ongeveer evenveel als in een monumentenstad als Zutphen. Eijsden-Magraten heeft daarnaast ook nog een gemeentelijk monumentenbestand waarop nog zo’n zestig stuks prijken. De gemeente wil die afschaffen. Waarom? Ze vinden het te duur. Behoud van erfgoed is een luxe in de ogen van de gemeentebestuurders.

Gemeentehuis

Intussen zijn er wilde plannen voor een machtig gemeentehuis, die te Margraten moet verrijzen. Daar is dus wel geld voor. Je zou er ook aan kunnen denken om een mooi monument op te knappen en daar een gemeentehuis van te maken. Maar ja, dat zien ze natuurlijk weer niet zitten. Dat kan.

Maar dan wel zielig doen dat ze te weinig geld hebben voor gemeentelijke monumenten. Wat is nou het probleem? Als ik eigenaren van gemeentelijke monumenten spreek, hoor ik nooit eens verhalen over de dikke subsidies waarin ze verzuipen. Hooguit klachten dat ze niet makkelijk iets kunnen verbouwen. Dat laatste is niet onterecht, trouwens.

Afgebroken

De gemeente Eijsden-Margraten bezweert tegenover regiozender L1 dat er geen gebouwen zullen worden afgebroken. Tja, hoe weten ze dat zo goed? Een monumentenlijst is een geducht wapen om te voorkomen dat historische gebouwen verdwijnen. Bewoners van oude huizen wonen soms liever in iets nieuws. Dan heb je als gemeente zonder die lijst een sterk argument minder om geen sloopvergunning af te geven.

Verwelkt de ‘bloesem van Limburg’? Op de lijst staan veel van die heel erg typisch Heuvellandse vakwerkboerderijen. Juist een van die redenen waarom die ‘Hollender’ een fietstochtje door de streek maken en vervolgens geld uitgeven in de lokale kroeg. Zijn die zestig gemeentemonumenten de belangrijkste van de regio?

Signaal

Welnee. Maar met het afschaffen van die lijst geeft de gemeente wel een negatief signaal af. Ze zeggen: erfgoed is een luxe, in moeilijke tijden doen we er niet aan. Daar krijgen we in betere tijden héél veel spijt van, net zoals dat heel veel steden graag de jaren 50 achteraf overgeslagen zouden willen hebben.

Advertenties

3 thoughts on “Afschaffen gemeentelijke monumenten totaal verkeerd signaal

  1. Pingback: Gemeentebesturen vaak schrale cultuurbarbaren | Monumentje!

  2. Pingback: 'Afschaffen gemeentelijke monumenten totaal verkeerd signaal'

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s