Voor extreem oude bomen moet je niet in Nederland zijn

In de tijd van Karel de Grote is er onder die boom nog recht gesproken, fluistert de ene. Deze boom was nog heilig in de tijd van de Oude Germanen, fluistert de ander. Sorry, zulke oude bomen kun je echt niet meer vinden in Nederland. Exemplaren van later tijd zijn er nog wel.

Een daarvan, de eeuwenoude linde in het Brabantse Sambeek, krijgt een opknapbeurtje om de winter door te komen. Hoe oud die bomen precies zijn, is vaak niet meer te achterhalen. Je kunt wel jaarringen tellen, maar daarvoor moet je de boom eerst omzagen. Zonde! Vandaar geen top 4, maar een kort lijstje eeuwenoude bomen in Nederland.

Heilige Eik, Den Hout
Heilige Eik, Den Hout

Echt opvallend is de Heilige Eik niet.

Aan de Heilige Eik in Den Hout is op het eerste gezicht weinig bijzonders te zien. Hij staat een beetje verloren op aan een T-splitsing, zo’n beetje half op de weg. De boom is geplant rond 1250, beweren vele inwoners van het Brabantse dorp.

In de dertiende eeuw aanbad niemand meer een boom, tenzij je er gelijk mee wilde worden opgestookt. Dus alle wilde volksverhalen ten spijt, de kans dat de eik echt ooit het middelpunt van verering was, is klein. Wel staat de boom al zeker twee eeuwen als ‘Heilige Eik’ bekend, getuige negentiende-eeuwse kaarten.

De negentiende eeuw was wel de tijd van de romantiek. Volgens Wikipedia hebben “boomdeskundigen” de hoge leeftijd van de eik vastgesteld. Ik neem dit met een korreltje zout, maar ik heb geen bewijs dat het niet zo is. Dus wellicht is deze holle, Brabantse boom de oudste van Nederland.

Dikke Boom, Laren

De Dikke Boom doet zijn naam eer aan.

Dikke Boom, Laren

Er staan heel wat stokoude bomen in Gelderland, ik ga ze niet allemaal noemen. Maar de Dikke Boom in Laren is wel een vermelding waard.

Deze zomereik doet zijn bijnaam eer aan; het is de dikste eik van Nederland. Met 7,6 meter stamomvang en een hoogte van 25 meter is deze Achterhoekse boom een flinke jongen. Nou ja, jongen… Hij zou uit de tweede helft van de zestiende eeuw dateren.

Kabouterboom

De Kabouterboom heeft in brand gestaan.

Kabouterboom, Beek-Ubbergen

In 2005 in brand gestoken, maar dat betekende allerminst het einde van de Kabouterboom in natuurgebied Heerlijkheid Beek bij het Gelderse Ubbergen.

De tamme kastanje zou uit het begin van de zestiende eeuw dateren. De stamomtrek van de boom bedraagt een indrukwekkende 8,5 meter.

Kroezenboom bij Tubbergen
Kroezenboom, Tubbergen

Katholieken woonden er de mis bij.

Ook uit de zestiende eeuw dateert de Kroezenboom bij het Overijsselse Tubbergen. Oorspronkelijk is deze zomereik aangeplant als grensmarkering.

In de tijd van de Reformatie, eind zestiende eeuw, diende de omgeving van de boom als openluchtkerk voor de katholieken uit de omgeving. Daarom heeft de boom nog steeds een bijzondere betekenis.

Wie echt oude bomen wil zien, moet in het Middellandse Zeegebied naar olijfbomen kijken of naar Californië, waar bomen van wel 4.500 jaar oud schijnen te staan. Het Nederlandse klimaat staat blijkbaar dergelijke respectabele leeftijden voor bomen niet toe.

Foto's: Google Streetview, Wikimedia

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s