Sloop gemeentelijk monument Hardenberg gaat wel erg makkelijk

Boerderij Hardenberg

Verdwenen voor een toegangsweg.

Het heeft toch zover moeten komen. Een historisch boerderijtje in het Overijsselse Hardenberg is gesloopt. Waarvoor? Omdat ernaast een nieuw Rabobank-kantoor is gebouwd. Het boerderijtje moest wijken voor de toegangsweg naar het kantoor.

Het uit 1863 daterende pand stond op de gemeentelijke monumentenlijst. Maar wat is dat waard als de lokale rijke bobo’s maar hoeven te knipperen met hun ogen en het stuk erfgoed verdwijnt toch? Als een monument op de lijst zo makkelijk weg mag, dan kun je die lijst net zo goed ook wel laten.

Uitgelegd

Nee, ik ken de lokale verkeerssituatie niet goed. Misschien is deze route over het boerderijtje wel een hele veilige. Maar een monument dat moet verdwijnen voor de toegangsweg naar een bankgebouw, dat krijg je mij niet uitgelegd. De Rabobank in kwestie moet wel met een heel goed verhaal komen. Die heb ik nog niet gelezen.

Ja, zo is ons beloofd, het oude boerderijtje gaan ze wel herbouwen. Of dat met de oorspronkelijke materialen gaat gebeuren is hoogst twijfelachtig. Wie de beelden van de sloop bekijkt, ziet wel erg veel de container in verdwijnen.

Ziel

Bovendien: herbouw is altijd een slap aftreksel. Het gebouw in kwestie staat dan altijd op een plek waar het niet thuishoort. De ziel is eruit, het is hooguit een schim van het echte monument. Je kunt net zo goed een historiserend vinexwijkje neerzetten.

Hoe dan ook, de lokale Rabobank in Hardenberg maakt hier zeker geen goede sier mee. Degene die de sloopvergunning heeft afgegeven trouwens ook niet. De Overijsselse stad kan best wat erfgoed gebruiken.

One thought on “Sloop gemeentelijk monument Hardenberg gaat wel erg makkelijk

  1. Bij het lezen van dit soort berichten zakt mijn broek gewoon af. Telkens als je denkt dat ze niet dieper kunnen zinken in dit land op het gebied van nalatigheid naar monumenten weten ze je weer te verbazen.

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s