Een tastbare herinnering aan de sociale geschiedenis van Amsterdam

Van der Pekbuurt

Ruime huizen voor de arbeiders.

Amsterdam heeft zo ongelooflijk veel mooie, oude monumenten. En dan maken ze zich in de stad druk over de Van der Pekbuurt, een volksbuurtje uit 1923. Waarom is dat nou zo belangrijk?

De Van der Pekbuurt in Amsterdam-Noord is een van de eerste tuinsteden in Nederland. In de jaren na de Eerste Wereldoorlog verkommerden nog veel arbeiders in slecht onderhouden krotjes in achterbuurten. Toen de Amsterdamse haven en industrie in die tijd uitbreidden aan de noordkant van het IJ, kwam er behoefte aan werknemers die dichterbij woonden.

Idealen

Bovendien: als die werknemers aan de goede kant van het IJ woonden, was er ook minder behoefte aan een dure, vaste verbinding tussen Noord en de rest. Een aantal bestuurders had in die tijd hoogstaande idealen om arbeiders beter te huisvesten. Zij lieten de sociaal ingestelde architect Jan Ernst van der Pek goede woningen voor de gewone man ontwerpen.

Deze had voor die tijd revolutionaire denkbeelden over volkshuisvesting. Zo vond hij dat ouders en kinderen in andere kamers moesten slapen en dat gezinnen een eigen wc moesten hebben. De architect zette de buurt voor Amsterdamse begrippen ruim en groen op. Hij mocht de oplevering ervan overigens niet meer meemaken; hij stierf al in 1919, tijdens de bouw van ‘zijn’ buurt.

Ruim

Het feit dat de Van der Pekbuurt een van de eerste tuinsteden van Nederland is, maakt de buurt het behouden waard. Ook hebben de huizen een bijzondere, voor die tijd vooruitstrevende architectuur. Ruime woningen voor de arbeiders. Het is een mooi, tastbaar voorbeeld over de ontwikkeling van de sociale geschiedenis in Amsterdam.

Daarom is het goed dat de buurt behouden blijft en dat de eigenaar, woningcorporatie Ymere, heeft besloten een aantal woningen niet te slopen. Ymere wilde aanvankelijk graag één voorbeeldblok in de wijk renoveren, en één voorbeeldblok slopen om vervolgens in dezelfde stijl te herbouwen. Buurtbewoners vreesden dat de hele buurt gesloopt zou worden en kwamen in actie.

Gevaar

Volgens de woningcorporatie is de buurt nooit in gevaar geweest. Maar de sloop van de veertien woningen is voorlopig nu wel van de baan. Ymere begint begin volgend jaar eerst met de renovatie van het andere voorbeeldblok.

Natuurlijk mogen de eigenaren de woningen wel verbouwen en aanpassen aan de tijd. Maar de sfeer van de huizen en de buurt zijn belangrijk voor de geschiedenis van Amsterdam-Noord. Sloop en nieuwbouw zou hoe dan ook zonde zijn.

Bron foto: Erfgoedstem

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s