Groningse dorpen verdienen navolging met lokaal erfgoedproject

Keuterij in Midwolda, Groningen

Historische keuterij in Midwolda. Lokale betrokkenheid zorgt voor nog betere instandhouding.

De grootste vijand van erfgoed is desinteresse. Als niemand een monument ziet staan, dan verkommert het. Daarom is het altijd goed nieuws als omwonenden en andere burgers zich ontfermen over hun tastbare verleden.

Dat gebeurt in de Groningse dorpen Oostwold en Midwolda. Daar is de actie Bekend maakt bemind aan de gang. Niet de plaatselijke overheid of de lokale VVV legt het van bovenaf op, maar het komt vanuit de dorpelingen zelf. Dat meldt in elk geval de site van Dorpsbelangen Oostwold.

Actie

Wat houdt deze actie nu in? De verenigingen van beide dorpen zeggen dat ze het culturele erfgoed van beide dorpen voor een breed publiek toegankelijk willen maken. Hiervoor hebben bewoners foto’s, verhalen en beschrijvingen van historische objecten verzameld. Hippe lui zouden zeggen: hier is sprake van crowdsourcing.

Met de verzamelde gegevens ontwikkelen de belangenverenigingen een interactieve route langs het culturele erfgoed. Daarbij maken ze gebruik van digitale technieken zoals qr-codes om een goed beeld van de historie te geven. Daarnaast komt er een cultuureducatief lespakket, samengesteld voor de basisscholen in de regio.

Toeristen

Het project moet natuurlijk zorgen voor informatie voor toeristen. Maar belangrijker is misschien wel dat de bewoners van de twee dorpen in het Oldambt veel meer te weten komen over hun eigen erfgoed. Dat is erg belangrijk om het te laten bestaan; lokale betrokkenheid is ongelooflijk belangrijk om de historie in stand te houden.

Hoe het met dit Groningse plan gaat aflopen, weet ik natuurlijk nog niet. Ik hoop goed. Maar het verdient hoe dan ook navolging. Wat is er mooier dan lokale liefde voor je eigen erfgoed?

Belangen

De belangenverenigingen in beide dorpen verdienen in elk geval bijval. Zij hebben de belangen van hun dorpen goed begrepen. Waar kleine, Groningse dorpen groot in kunnen zijn…

Lees ook: Eer voor een herenboerderij

Foto: Handscarf (Wikimedia)

2 thoughts on “Groningse dorpen verdienen navolging met lokaal erfgoedproject

  1. Het bijzondere is inderdaad zoals je al stelt dat het mes hier aan twee kanten snijdt. Dat naast de route als zodanig, dat de dorpen hopelijk bij een breder publiek ‘op de kaart zet’, ook de eigen inwoners nog meer doordrongen raken van en betrokken raken bij de bijzonderheden van hun eigen kern. Wie weet wat daar als vervolg weer voor moois uit komt rollen in het kader van leefbaarheid, sociale cohesie e.d. En wie weet welke andere kernen ze ermee ‘aansteken’. Hopelijk doet goed voorbeeld goed volgen. De site van Dorpsbelangen Oostwold is overigens http://www.dorpsbelangen-oostwold.nl/index.php waar nog wat nadere info over het project is te vinden.

  2. Een fantastisch initiatief! Ik ben zeker van mening dat de meest waarschijnlijke oplossing van de ‘erfgoed-problematiek’ (lees: het geld is op…) lokaal gezocht moet worden. Waar ik vooral over te spreken ben is dat de focus ligt op het delen van verhalen. Verhalen verbinden…

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s