Walvis Johannes was vroeger goed voor een grafsteen

Walviskaak grafsteen Vlieland

Een replica van een grafsteen van walviskaak. De originele was niet bestand tegen het zoute weer.

Bultrug Johannes heeft zijn tripje naar de Waddeneilanden niet mogen overleven. Hij is niet de eerste walvis die een bezoekje aan die streken niet kan navertellen. Waddeneilanders waren fervente walvisvaarders en als er vroeger daar een aanspoelde, was er geen Ecomare of Lenie ’t Hart met morele steun dan wel een pijnloos spuitje.

Walvissen waren in vroeger tijden geen wezens die op mededogen konden rekenen. Ze waren leveranciers van grondstoffen. Niet alleen van levertraan, maar ook van grafstenen. Niet voor de arme zeezoogdieren zelf, maar voor de eilanders.

Goedkoper

De kaken van walvissen waren prima geschikt voor dat doel. Makkelijk om namen in te kerven en goedkoper dan natuursteen, die op de zanderige eilanden niet bepaald uitgebreid voorhanden was. Het nadeel: steen is duurzamer.

Walvischkaken

Vroeger gebruikten Amelanders walviskaken als erfscheiding.

Op het kerkhof op Vlieland is daarom alleen nog maar een replica te vinden van zo’n grafsteen van walvissenkaak. De echte oude zijn niet eeuwenlang bestand gebleken tegen de zoute lucht. Resten van een paar originele, uit de  achttiende eeuw, staan in het kerkje op het eiland en zijn daar nog te zien.

Erfafscheiding

Waddeneilanders verzonnen wel meer met walviskaken. Door de jacht op de dieren hadden ze er op Ameland zoveel, dat ze die gebruikten als erfafscheiding. Die kaken zijn nu nog bij een walvisvaartmuseum op het eiland te zien.

Of ze voor die replica op Vlieland opnieuw een walvis hebben moeten slachten, is mij niet bekend. Het zal wel niet; anders hadden Lenie ’t Hart  van de Zeehondencrèche en de Partij voor de Dieren vast luid protest aangetekend. Hoe ze dan aan die kaak zijn gekomen..?

Foto: Jakruijt (Wikimedia)

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s