Sri Lanka moet Nederlands erfgoed nu zelf beschermen

Hollands Fort Sri Lanka

Gebouwd in de tijd van de VOC.

De Nederlandse ambassade in Sri Lanka vindt het kennelijk welletjes. De afgelopen twintig jaar heeft de diplomatieke post op het Aziatische eiland steun gegeven aan projecten om Nederlands erfgoed in stand te houden. Nu moeten publieke en private organisaties uit het land zelf het stokje maar overnemen.

Het onderhoud van het erfgoed moet een plaats krijgen in de ontwikkeling van het eiland. Dat benadrukt de Nederlandse ambassadeur Louis Piët in de lokale krant The Nation. Volgens hem zal Sri Lanka op termijn economisch profiteren van het erfgoed uit onze streken; het zou nogal wat toeristen kunnen trekken.

Exotisch

Hoe komt in zo’n exotisch land dat Hollandsche erfgoed terecht? Uiteraard heeft dat met de VOC te maken. Sri Lanka, toen nog Ceylon geheten, lag mooi op de route naar Indië. Bovendien had de lokale koning iets tegen de Portugezen, die daar al een kolonie hadden. Met behulp van de Hollanders werkte hij ze eruit.

Zo ontstond er een uitgebreide VOC-handelspost, die nauw samenwerkte met de koningen uit het land. Op vele plaatsen op het eiland verrezen Hollandse huizen, kerken en – vooral – forten. Sommige staan er nog, ondanks dat de Britten ‘ons’ in 1796 van het eiland aftrapten. Er lopen zelfs nog enkele tienduizenden zogeheten Burghers rond, christelijke Sri-Lankanen met deels Nederlands bloed.

Kerkstraat
VOC-logo Sri Lanka

VOC-logo in de poort van de Wolvendaalsche kerk.

Vooral in de stad Galle is nog veel Nederlands erfgoed te zien. Er is daar zelfs een Kerkstraat te vinden. Maar ook in de hoofdstad Colombo staan nog wel een aantal erg Nederlands aandoende gebouwen, waaronder de barokke Wolvendaalsche kerk.

Het helpen beschermen van Nederlands erfgoed in den vreemde is een mooie taak voor een ambassade. Ergens is het jammer dat die in Colombo een stapje terug doet. Natuurlijk is het beschermen van Sri-Lankaans erfgoed een taak voor de mensen in het land zelf. Maar het blijft toch ook een beetje ons erfgoed…

Exotisch

Bewustzijn van de waarde van erfgoed groeit wereldwijd, dat blijkt ook wel weer uit dit Aziatische voorbeeld. Het Nederlandse erfgoed wekt toch wel nieuwsgierigheid op naar een land als Sri Lanka. Misschien wel een mooie, exotische vakantiebestemming. Hoewel, exotisch..?

Foto's: Nederland-Sri Lanka Vriendschap Site (Flickr) en Mystic (Wikimedia)
Advertenties

One thought on “Sri Lanka moet Nederlands erfgoed nu zelf beschermen

  1. Pingback: Sri Lanka moet Nederlands erfgoed nu zelf beschermen

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s