Teloorgang historische panden Asten ook onwil gemeente

Bedreigde panden Asten

Koningsplein 16, 14 en 12 in Asten, de laatste twee met blauw zeil op het dak. Het gepleisterde pand links is volgens de RCE nog te redden.

De Peel is niet een bepaald monumentrijke regio. Eeuwenlang was dit grensgebied tussen Brabant en Limburg bezaaid met moerassen en heiden, met hier en daar arme dorpjes met nauwelijks stenen gebouwen. Als in een Peeldorp als Asten huizen van voor 1800 verdwijnen, doet dat zeker wel pijn.

Maar het gebeurt wel. Twee historische woningen in de Brabantse plaats gaan vrijwel zeker tegen de vlakte. Al helemaal als het aan de lokale politiek ligt; die ziet op de plek aan het Koningsplein liever moderne herenhuizen verrijzen. Die ziet een derde pand uit de achttiende eeuw het liefst ook verdwijnen. 

Zeldzaam

Voor het zover is, moet er wel nog het nodige water door de Astense Aa stromen; de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) ligt dwars. Het gaat om een woon-winkelhuis (nummer 16) met een gepleisterde gevel en twee lage bakstenen huizen (12 en 14) die aan het pand grenzen.

Deze rijksmonumenten staan al enige jaren leeg en vervallen met de dag. Of ze ooit zijn neergezet als daglonershutjes of keuterboerderijen kan ik niet achterhalen. Zeker is wel dat dergelijke eenvoudige huizen uit de achttiende eeuw vrij zeldzaam zijn in die regio.

Onderhoud

Hoe heeft het ooit zo ver kunnen komen met deze historische gebouwtjes? Jarenlang waren twee van de drie panden eigendom van een zekere Anneke de Bruijn. Zij dreef tot eind jaren 90 een textielwinkeltje in het gepleisterde pand en was ook eigenaar van het huisje twee deuren verder. Onderhoud vond ze niet nodig.

De middelste woning was eigendom van de gemeente. Die zegt dat ze het pand niet kon onderhouden, omdat dit één geheel vormde met De Bruijns panden er omheen. Asten wil de andere panden van de erven van De Bruijn wel kopen, maar vindt de vraagprijs te hoog.

Verkrot

Om een lang verhaal kort te maken: de gemeente wil alledrie de panden kwijt, want zij wil iets anders daar neer gaan zitten. De RCE legt zich neer bij de sloop van nummers 12 en 14, want die zijn zo verkrot dat er kennelijk niets meer mee is aan te vangen. Het voormalige winkeltje van De Bruijn is volgens onderzoek nog wel te redden en dat moet zeker ook gebeuren.

Maar dat wil de gemeente Asten gewoon niet. De smoes van ‘economisch slechte tijden’ is alweer gevallen. Het pand zou niet meer rendabel te krijgen zijn. Wat er op die plek moet komen is nog niet duidelijk, maar dat betaalt zich blijkbaar ondanks het economische tij wél terug.

Luxe

Dat de panden zo verkrot zijn, heeft voor een deel ook te maken met de onwil van de gemeente Asten. Als alle monumenten puur door de vrije markt zouden moeten bestaan, zouden we nog weinig overhouden in Nederland. Laten we niet doen alsof monumentenzorg enkel en alleen een luxe is.

Foto: Google StreetView

7 thoughts on “Teloorgang historische panden Asten ook onwil gemeente

  1. Pingback: Gemeentebesturen vaak schrale cultuurbarbaren | Monumentje!

  2. Wij kennen de strijd om deze panden en het is schrijnend om te zien dat dit soort ‘oude’ parels, die de identiteit van een gemeenschap dragen, onder druk van economische voortgang geen bijval ondervindt van haar eigen gemeenschap en politieke leiders. Er is reeds zoveel teloor gegaan in het verleden, maar dat zou nog te wijten zijn aan de jaren ’70 tijdsgeest. Echter we zijn wijzer en creatiever geworden wat dit soort projecten betreft. Natuurlijk is hier architectonisch en stedenbouwkundig een uitdaging in te vinden die Asten recht doet. Wij, Cul de Sac, Salon voor Architectuur en Cultuur nemen de handschoen op om een actieplan op te zetten waarin niet alleen protest huisvest, maar waarin ook met concrete plannen visie ontwikkelt wordt.

  3. Ik ken de panden niet anders dan ‘rotte kiezen’ in het dorpse bebouwings-gebit. Het waren markante Astenaren (Anneke, Putje) die de panden bewoonden. Je hoeft hun naam maar te noemen en iedereen weet welke huizen het zijn. Maar het is doodzonde, dat mijn geboortedorp er niet in slaagt om deze 3 panden van verdwijning te redden. Misschien is een crowdfunding campagne een middel om Asten wakker te schudden.
    Een kunstenaar heeft 2 jaar geleden een prachtig project er in en om heen gedaan. Het heeft (nog) niet mogen baten om ze te redden.

  4. Pingback: Teloorgang historische panden Asten ook onwil gemeente

  5. Zou mooi zijn als er nog iets anders mogelijk zou als alleen nieuwbouw of kale restauratie. Doe er iets moois mee. Bouw er iets omheen, achter boven of onder is iedereen een beetje blij.

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s