Afstootlijst wordt blok aan het been minister

Stef Blok

Blok ziet oplossingen die er nog niet zijn.

De Afstootlijst van de Rijksgebouwendienst (RGD). Bestaat die nu, of bestaat die nu niet? Of de dienst al een complete lijst heeft liggen van alle gebouwen waar ze vanaf wil, weet ik niet. Maar dát ze een hoop historische gebouwen gaat afstoten, is allang geen geheim meer.

Al in 2011 vatte toenmalig minister Piet-Hein Donner al het plan op om monumenten in rijksbezit af te stoten. Het huidige kabinet, zo is wel duidelijk, heeft op het gebied van erfgoed niet erg veel visie. Dus zet Stef Blok, de minister die nu over de RGD gaat, Donners CDA-beleid gewoon voort.

Kraakhelder

Vorige week heeft Bloks ministerie van Wonen en Rijksdienst een brief aan de Tweede Kamer gestuurd. De minister, dat moet ik hem nageven, begint kraakhelder. Al in de eerste alinea zegt hij dat ‘monumentaal vastgoed dat niet nodig is voor rijksgebruik in beginsel kan worden vervreemd’. Daar is geen woord Chinees bij.

Interessant zijn de circa 70 gebouwen van de rijksdienst ‘met een erfgoedfunctie’. Dat zijn, zo schrijft Blok, de gedenknaalden, grafmonumenten, kerken, kastelen… kortom, gebouwen waar je niet eventjes een atelier of restaurant in kunt zetten. Ook die kunnen volgens de minister op Marktplaats. In beginsel.

Decentralisatie

Wie zou ze moeten kopen? Blok suggereert dat provincies dat wel kunnen doen. Decentralisatie is dus de leuze. Krijgen de provincies dan ook extra geld van het rijk? Vast niet.

Andere partijen kunnen private erfgoedorganisaties zijn. De minister lonkt naar een ‘voorbeeld uit het buitenland’. Hij blijft erover in het vage, maar alles wijst erop dat hij een soort National Trust in Nederland wil. Maar dan vast eentje zonder subsidie. Een beetje vreemd dat de overheid nu gaat zeggen: ‘Iemand moet een private organisatie op gaan richten die onze taken over gaat nemen’.

Oplossing

Een aantal monumentenverenigingen gaan volgens Blok steeds nauwer samenwerken. “Daar ligt wellicht de oplossing”, jubelt hij. Met andere woorden: hij weet de oplossing zelf dus nog niet. Inderdaad: geen visie.

Want wat als de provincies en monumentenorganisaties niet meewerken? Wat als er niemand van plan is bijvoorbeeld de vesting van Naarden of een ruïne te kopen? Dan heeft Blok een probleem. Om even flauw te doen: een blok aan zijn been.

Huis ten Strijen, Oosterhout

Deze ruïne ook op de afstootlijst?

Wikileaker

Een soort van Wikileaker heeft al een afstootlijstje klaar liggen. Dat zijn alleen maar bouwwerken in Noord-, Zuid-Holland en Utrecht. We hebben nog negen provincies, dus daar zal het wel niet bij blijven. Ik mis er nog een stuk of zestig.

Welke dat zijn? We komen er wel achter. Ik vermoed wel dat de ruïne, die vlakbij mijn ouderlijk huis staat, er ook op staat.

Foto: Rijksoverheid en Steinbach (Wikimedia)

Lees ook: Ideologie bedreigt erfgoed

One thought on “Afstootlijst wordt blok aan het been minister

  1. Pingback: "Afstootlijst wordt blok aan het been minister"

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s