Zwarte dag voor monumentaal kabelkastje Amsterdam

zwartgeblakerd kabelkastje

Een zwarte dag voor het Amsterdamse erfgoed.

Het is een zwarte dag voor het monumentrijke Amsterdam. Letterlijk. Want een brand heeft een bijzonder gemeentelijk monumentje geblakerd. Een stukje erfgoed waar eind 2011 nog het een en ander over te doen was.

Een onverlaat heeft een berg afval bij het hoofdkantoor van Erfgoedstem in brand gestoken. Die fik sloeg over naar de burelen van de monumenten-nieuwsdienst. Die liepen flinke schade op.

Authentiek

Erg vervelend voor de mensen van Erfgoedstem en ik wens ze veel sterkte. Maar ik doel in dit bericht op het aangrenzende kabelkastje. Dat dateert van rond 1900 en is een van de laatste authentieke elektriciteitskastjes uit die tijd in Amsterdam. In 2011 wilde kabelmaatschappij Liander het gietijzeren nog ding weghalen.

Ben bij kabelkastje

Betere tijden: Monumentje!-hoofdredacteur in april 2012 bij het kabelkastje.

Daar heeft een oplettende buurtbewoner succesvol een stokje voor gestoken. Een bepaalde erfgoedblogger heeft daar toen uitgebreid aandacht aan besteed. De kabelkast mocht blijven en beleefde een happy end. Hij leefde nog lang en gelukkig… Tot vandaag?

Zwartgeblakerd

De omvang van de schade staat nog niet vast. Het eeuwoude kabelkastje ziet er wel erg zwartgeblakerd en beschadigd uit. Is dit het einde van het Amsterdamse minimonumentje?

Laten we hopen van niet. Anders moeten we voor een mooi kabelkastje helemaal naar Bos en Lommer. In die wijk in Amsterdam-West staat er ook nog een en die is nog mooi wit. Althans, de laatste keer dat ik nog keek.

Meer over het Amsterdamse kabelkastje

Foto's: Erfgoedstem

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s