Kijkje in financieel verleden met digitaal museum

Binnenstad Amsterdam

In de Amsterdamse binnenstad zijn de meeste locaties te vinden

Is het moderne kapitalisme in Amsterdam geboren? Dat is voor een deel wel waar. De eerste moderne aandelenbeurs stond in de stad aan het IJ; zelfs het naked short shelling is er uitgevonden. Om maar wat te noemen.

Daarom is het volkomen terecht dat er een museum komt over het financiële verleden van de stad. Hebben we last van een financiële crisis? Natuurlijk. Maar het museum is in deze moderne tijden geopend en is dan ook helemaal van nu: digitaal.

Duidelijk

Dit digitale museum heet Financieel erfgoed op de kaart. Een duidelijke titel, daar houd ik van. Het is eigenlijk een Google Maps-interface met aanklikbare I’tjes. Onder elk daarvan is een verhaal over de finaciële geschiedenis van de hoofdstad te vinden.

Zo maakt de websurfer een digitale wandeling door het financiële verleden van Amsterdam. Maar wie daarbuiten een kijkje wil nemen, komt ook aan zijn trekken. Zo is op virtuele wijze De Munt in Utrecht te zien en kan de belangstellende financiële rijksmonumenten in heel Nederland bekijken.

App

De site is niet alles van het museum. Wie wil, kan een Layar-app downloaden voor zijn smartphone en naar Amsterdam komen voor een financiële wandeling door het verleden. Voor wie dat te hoog gegrepen is, zijn er op de site Financieelerfgoedopdekaart.nl al genoeg weetjes te vinden.

Het online museum is gesticht door oud-bankmedewerker Simon Lelieveldt. Hij heeft stapels boeken en andere informatie geraadpleegd. Niet zomaar een hobbymatig siteje, dus. Maar een echte digitale odyssee door de Amsterdamse geldwereld.

Neem zelf een kijkje: Financieelerfgoedopdekaart.nl

Advertenties

One thought on “Kijkje in financieel verleden met digitaal museum

  1. Pingback: Kijkje in financieel verleden met digitaal museum | Ter leering ende vermaeck | Scoop.it

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s