Onverwacht leuk hoekje: Hoogeveen

Olde Schippershuus

Veel schippers zijn er nu niet meer voor ’t Olde Schippershuus.

Hoogeveen is – de naam zegt het al – oorspronkelijk een veenkolonie. Hardwerkende dagloners wonnen turf voor de verwarming van de steden. Vanwege de grote vraag in de rijke zeventiende eeuw zijn veel van dit soort plaatsen in die tijd in het Noorden gesticht.

Moeilijk

Onverwacht leuke hoekjes zijn in die veenkoloniën moeilijk te vinden. Dat ligt aan het feit dat het relatief nieuwe nederzettingen zijn en bevolkt werden door arme boertjes en turfstekers. Grote, mooie huizen zag je er niet vaak. Bovendien staan die er nogal eens ver uit elkaar, wat een crime is voor verzamelaars van hoekjes.

De daglonershutjes hebben hoogst zelden de eeuwen overleefd. Maar enkele openbare gebouwen had je toch wel nodig. In het Drentse Hoogeveen verrast hier een zeventiende-eeuws schippershuis de voorbijganger. Letterlijk op een hoek. Vroeger was dit een kruising van twee turfvaarten. Die zijn nu gedempt.

Café

Dus echt veel turfschippers die in het schippershuis terecht willen, zijn er niet meer. Tegenwoordig huisvest het in de negentiende eeuw verbouwde pand een café-restaurant. Dat heet nog wel ’t Olde Schippershuus.

Achter het Schippershuus nog een karakteristiek pakhuisje, helemaal links staat nog een rijksmonumentale boerderij uit 1703. Die maakt het karakteristieke Drentse hoekje nog mooi compleet.

 

One thought on “Onverwacht leuk hoekje: Hoogeveen

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s