Verdwenen monument blijft op de lijst

Lange Nieuwstraat 30, Hulst

Het pand is fonkelnieuw en kán geen monument zijn.

Hè?! Op zoek naar wat informatie over monumenten in Hulst kom ik op Wikipedia een gloednieuw pand tegen. “Fors hoekpand met dwarspand aan de lange Nieuwstraat”, zo luidt de omschrijving. Ongetwijfeld, maar er is niets ouds aan.

Gelukkig is er meer informatie te vinden bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE). “Fors hoekpand met dwarspand aan de Lange Nieuwstraat. Het pand, dat een voorgevel heeft van nieuwere datum is op de ontwerplijst geplaatst vanwege verscheidene oude onderdelen zoals de kap en voorts in verband met de historische betekenis.”

Kap

‘Nieuwere datum’? Me dunkt, het pand is fonkelnieuw. Ook de kap lijkt me niet eeuwenoud. Gelukkig heeft de RCE ook een fantastische beeldbank en daar is meer op zien. Er verschijnt na wat zoekwerk een pand met een enorme kap, een gevel uit de eerste helft van de twintigste eeuw en een zeer interessante, eeuwenoude zijgevel. Terecht een monument.

Maar kennelijk is er niets meer van over. Verdwenen en vervangen voor nieuwbouw in zogeheten aangepaste bouwstijl. Aangepast waaraan? Ach, een fors hoekpand is het nog steeds, dat moet ik toegeven.

Onderkomen

Uit andere foto’s leid ik af dat het oude pand onderkomen is geraakt. Wanneer het historische huis nu verdwenen is, weet ik niet. Maar kennelijk was dit bij de RCE nog niet doorgedrongen. Het verdwenen bouwwerk staat gewoon nog keurig op de monumentenlijst, compleet met nummer en omschrijving.

Verdwenen hoekpand

Het pand aan de Lange Nieuwstraat 30 in 1958. Let op de hoge kap (middeleeuws?) en de authentieke zijgevel.

De afstand tussen het Zeeuws-Vlaamse Hulst en Amersfoort – waar de RCE zetelt – is blijkbaar erg groot. Maar het allerschattigst is natuurlijk de keurige foto op Wikipedia van het nieuwe pand. De fotograaf dacht blijkbaar niet: “Hm… hier klopt iets niet.”

Kwaliteit

Wel een keurig genomen plaatje; op de kwaliteit valt weinig aan te merken. Zo’n stille verdwijning van een eeuwenoud pand is toch een verlies voor een stadje als Hulst. Maar ja, nu niets meer aan te doen.

Foto's: Otter (Wikimedia) en 
G. Delemarre (RCE)

Lees ook: RCE: soms glipt er wel eens een monument tussendoor

Lees ook: Onverwacht leuk hoekje in Helmond blijkt afgebroken

2 thoughts on “Verdwenen monument blijft op de lijst

  1. Pingback: ‘Soms glipt er wel eens een monument tussendoor’ « Monumentje!

  2. Pingback: Verdwenen monument blijft op de lijst

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s