Beeldbepalend dijkhuis stort steeds verder in

Grebbedijk 6A, Wageningen

Het pand stort steeds verder in.

In Wageningen is het een al jaren durende soap: het Open Monument. Zo noemen veel bewoners van de Gelderse stad sarcastisch een historisch dijkhuis. Een brand verwoestte enige jaren geleden een deel van het dak van het pand uit rond 1850.

Sindsdien hebben weer en wind vrij spel op het binnenwerk van het rijksmonument. De eigenaar vindt het blijkbaar wel welletjes zo. Het gemeentebestuur van de Gelderse stad heeft hem eind vorig jaar gelast het pand te beschermen tegen weersinvloeden, maar hij probeert zelfs onder het plaatsen van een zeiltje uit te komen.

Vergunning

De wet kan een eigenaar van een rijksmonument verbieden actief iets te veranderen aan een pand. Maar een brand hoeft nou eenmaal geen vergunning aan te vragen. En een pand laten verkommeren, daar is ook geen wetgeving tegen. Niemand kan de eigenaar dwingen een huis op te knappen.

Plaatselijke erfgoedverenigingen vechten al jaren voor het behoud van het dijkhuis. Er liep nog een restauratievergunning voor het pand tot 1 januari 2012 en de  gemeente wilde de eigenaar de kans daartoe geven. Dat is – uiteraard – niet gebeurd. Vooralsnog komt de eigenaar onder een dwangsom uit en blijft het pand verkommeren.

Beeldbepalend

Intussen stort het pand steeds verder in. Dan verliest Wageningen een bijzonder, beeldbepalend gebouw. Daarom moet de gemeente nu echt doorpakken en de eigenaar gewoon dwingen het pand te behouden.

Foto: Door Basvb (Wikimedia)

9 thoughts on “Beeldbepalend dijkhuis stort steeds verder in

 1. Om je rot te ergeren allemaal. Dijkhuizen zijn tamelijk vogelvrij en een kwart eeuw na de ramp
  begint men opnieuw. Inmiddels is het ding geheel weg.

 2. Ook hier is het zeer onduidelijk hoe en waarom dit gebouw in ’91(?) op de monumentenlijst is gekomen. Het gebouw is alleen, na een enorme renovatie, voor bewoning geschikt te maken. Appartementen voor studenten? Maar het kan heel goed mogelijk zijn dat de gemeente het tegen de vlakte gooit, in het kader van vergroening, waar de Wageninger gemeente een naam heeft hoog te houden.. Dus zelfs de gemeente hecht niet zoveel waard aan dit gebouw blijkt, liever gooit de gemeente het plat dan aanzienlijke sommen geldtebestedenaan dit gebouw. Er wordt nog wel achter de schermen naar een oplossing gezocht met de eigenaresse.De monumentenzorg is vaak, ook hier, een zeer schimmige bedoeling.

  • Ik ken maar één huis met een dergelijke woon-werkfunctie aan de dijk in Wageningen of waar dan ook. Mocht Kay er meer kennen, dan houd ik me aanbevolen. Voor mij is het zeer duidelijk waarom het pand op de Lijst thuishoort. Dat zowel Kay als Roy als de gemeente als de eigenaar er geen oog voor heeft, is niet de schuld van het pand.

 3. Dit gebouw is geen gemis. Er zijn veel Monumenten in Wageningen, denk aan de Herenstraat, het Spijk, Bouwlespark, stukken wal, Het oude universiteitsgebouw zijn zeer dure appartementen gekomen etc. Deze ruïne is het niet waard om zo’n langdurige machtsstrijd over te voeren. Het is een politiek machtsspel dat al tientallen jaren gevoerd wordt en de gemeente geld gaat kosten. Wat Wageningen bijzonder maakt is haar omgeving niet zo zeer de bebouwing. Dit gebouw bepaald niet het karakter omdat er zeer veel nieuwbouw is. Als dit een gemeente monument moet zijn dan is het einde zoek, dan kun je wel alles tot monument bombarderen. Volstrekt achterlijk en belachelijk.

 4. De hele binnenstad is in de oorlog platgeschoten. Dat klopt. Juist een reden temeer om die vooroorlogse panden die er nog wel staan te koesteren. Zo blijft Wageningen een eigen karakter behouden en wordt het geen Ede-Zuid.

  Dankzij de onbenullige monumenten-maffia heeft Nederland nog redelijk wat karakteristieke panden weten te behouden. Daarmee kunnen we ons blijven onderscheiden van landen die weinig eigens hebben weten te behouden. Wat mij betreft gaat de strijd van die onbenullige maffia tegen dit soort verval nog lang door.

 5. De hele binnenstad van Wageningen is in de tweede wereld oorlog vrijwel in zijn geheel plat geschoten door de Nederlandse soldaten die op de zaten Grebbeberg en de Duitsers die binnenstad gehuisvest waren beschoten. Het is geen gezichtsbepalend gebouw. Dat wordt erbij gehaald om te proberen een niet bestaande, loze belangrijkheid op de bouwval te plakken. Gezichtsbepalend is het ook niet, wie ziet dat eigenlijk, schippers die in de haven liggen, vrachtwagen chauffeurs die vracht vervoeren van de haven en wat wandelaars. Het woongenot door bewoners tegenover die bouwval wordt ernstig verpest door onbenullen van de monumenten maffia.

 6. Ik kom vaak langs dat gebouw. Het is al zeer lang een bouwval, van ver voor mijn tijd. Ook lang geleden is er een brand geweest. Er zijn in Wageningen meer dan genoeg oude dijkpanden, boerderijen. Niet alles hoeft behouden te worden. Als de gemeente, de burgers het willen behouden ok maar zorg dan ook voor genoeg geld. Het is niet beeldbepalend, maar wel een verschrikkelijke rot troep. De monumenten lobby in Wageningen en Vlodrop maken er een soap van.

 7. Als de gemeente het zo belangrijk vindt, moet de gemeente zelf investeren en het pand overnemen van de eigenaar. En anders zet de eigenaar er een ander huis neer dat over 100 jaar ook weer op een lijst staat met beeldbepalende monumenten. Zo gaat het leven.

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s