Kort maar krachtig handboek om toeristen te trekken

geld verdienen met erfgoed - jos cuijpers

Het boek gaat meer over marketing dan over erfgoed.

Geld verdienen met erfgoed is een goed handboek voor wie toeristen wil trekken met monumenten. Het is prima geschikt voor wethouders en ambtenaren. Maar het boek is zeker niet voor iedereen.

Kun je nieuwbouw plegen in een historische binnenstad? Ja, zegt erfgoeddeskundige Jos Cuijpers in zijn boek Geld verdienen met erfgoed. “Als het gebouw kleiner is dan het ego van de architect, zit je goed.”

Taai

Dankzij dit soort prikkelende observaties en duidelijke voorbeelden is het boekwerkje goed te lezen. Dat is geen geringe prestatie, want eigenlijk is het onderwerp behoorlijk taai. Geld verdienen met erfgoed gaat eigenlijk veel meer over marketing en geld verdienen dan over de mooie, oude pandjes zelf.

De schrijver focust zich op het onderwerp erfgoed en toerisme. Dat dit laatste niet de enige manier is om geld uit erfgoed te slaan, daar gaat Cuijpers helaas volledig aan voorbij. Zo trekken monumenten méér economische sectoren aan dan alleen maar toerisme en horeca. Prima dat de auteur een keuze maakt, maar dat had hij wel even aan mogen stippen.

Toeristen

Voor wie is het boek bedoeld? Op de eerste plaats voor diegene die zich afvraagt: hoe trek ik meer toeristen naar het erfgoed in mijn stad. Voor die groep is Geld verdienen met erfgoed een goed, duidelijk handboekje. Stap voor stap legt Cuijpers uit wat je dan moet doen, waar je op moet letten en wat de gevaren zijn.

Jos Cuijpers is van huis uit bouwkundige. Hij heeft zeker zijn sporen verdiend op het gebied van erfgoed. Zo heeft hij in het verleden erfgoedplannen opgesteld en heeft hij een adviesbureau op dit gebied. Dat doet vooral veel werk voor lagere overheden.

Doelgroep

Wethouders en ambtenaren die zich met erfgoed bezighouden doen er dan ook goed aan het boek aan te schaffen en goed door te lezen. Zij vormen de kern van Cuijpers’ doelgroep. Ze zullen voorbeelden zien hoe het moet en hoe het niet moet, in duidelijkere taal dan dat ze gewend zijn. En – niet onbelangrijk – kort maar krachtig.

Geld verdienen met erfgoed pretendeert geen boek voor iedereen te zijn. Dat is het zeker ook niet. Op de achterkant van het boek staat dat het boek een must is voor iedereen die geld wil verdienen aan erfgoed. Die pretentie maakt het voor een groot deel wel waar.

Geld verdienen met erfgoed. Door Jos Cuijpers. Uitgegeven door Veerhuis. 75 pagina’s, prijs €49,50. ISBN: 978-90-8730-039-5.

Oordeel: +

Beoordelingsschaal: - = niet aan beginnen, + = aardig, ++ = geweldig

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s