‘Soms glipt er wel eens een monument tussendoor’

spookmonument groningen

Dit Groningse pand staat nog in het monumentenregister. Op deze plaats staat nu een rechtbank.

Ze staan gewoon op de rijksmonumentenlijst. Met een nummer, omschrijving en al. Maar ze bestaan niet meer. Soms zijn ze al tientallen jaren geleden afgebroken.

Enige tijd terug schreef ik over zo’n spookmonument in het Zeeuwse Hulst. Via de sociale media kreeg ik daarop een aantal reacties. Een daarvan kwam uit Kampen; daar is Voorstraat 86 al in de jaren 80 afgebroken, terwijl die nog als in oorsprong zestiende-eeuws huis op de lijst staat.

Verrast

Bij de afdeling die gaat over het bijhouden van die lijst reageren ze verbaasd op dit nieuws. Zij wensen mij voor dit weblog verder niet te woord te staan. De officiële woordvoerder, Dolf Muller, is minder verrast. “Ik val niet van mijn stoel, nee.”

Volgens hem gaat het “eerder om tientallen dan om honderden” rijksmonumenten in heel Nederland. Dat valt volgens hem wel mee op een lijst van 60.000. “Daar halen wij niet zomaar monumenten vanaf.”

Meldplicht
spookmonument Kampen

Het pand Voorstraat 86 in Kampen heeft nog de monumentenstatus van zijn voorganger.

Maar kennelijk kan een monument bijna dertig jaar verdwenen zijn zonder dat de rijksdienst het merkt. Dan kan een gemeente toch een beschermd gebouw laten slopen zonder dat er een haan naar kraait?

Muller denkt niet dat dit gebeurt. “Gemeenten hebben een meldplicht bij ons. Ik heb geen enkele reden om te denken dat ze zich daar niet aan houden. Als er goede argumenten zijn om een monument te slopen, gaan wij daar ook in alle redelijkheid mee om.”

Uitzondering

Toch zijn er die spookmonumenten. Dus die meldingen gaan niet altijd goed. Muller: “De uitzondering bevestigt de regel. Soms glipt er wel eens een monument tussendoor, ja.”

Ook dertig jaar lang? “We gaan meestal niet het land in om te kijken of alle monumenten er nog staan. En in de jaren 80 waren we nog de Rijksdienst voor de Monumentenzorg. Sindsdien is er veel veranderd, ook in de administratie.”

Lees ook: Verdwenen pand blijft op de monumentenlijst staan

Foto: Door Ymblanter (Wikimedia), AJ van der Wal (RCE)
Advertenties

2 thoughts on “‘Soms glipt er wel eens een monument tussendoor’

  1. Pingback: Spookmonumenten

  2. Pingback: Verdwenen monument blijft op de lijst « Monumentje!

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s