Een middeleeuws puthuis kun je niet bouwen

Markt met puthuis.

Markt in Den Bosch in de zestiende eeuw. Links het toen nog authentieke puthuis.

Op de Markt in ‘s-Hertogenbosch stond dertig jaar lang een puthuis. Dat dateerde van 1979. Weinig bijzonders aan, al was het een duidelijk en herkenbaar punt, op een centrale plek in de Brabantse hoofdstad. Een jaar of vijf geleden verdween het.

’t Bouwseltje was met gevoel voor historie daar neergezet. Het markeerde de plaats waar al sinds mensenheugenis veel Bosschenaren water uit de grond haalden. Al in de vroege zestiende eeuw stond daar een puthuis. Dat moet daar weer terugkomen, vindt het gemeentebestuur.

Schandpaal

De fundamenten van de middeleeuwse put liggen er nog. Die droegen in de achttiende eeuw nog een openbare waterpomp. Daarnaast stond een schandpaal, volgens de overlevering voor overspelige vrouwen. Nu ligt er een soort glasplaat, waar bezoekers naar de fundamenten van de put kunnen kijken.

Daar kan blijkbaar voor minder dan vijf ton gemeenschapsgeld de zestiende-eeuwse situatie hersteld worden. De Bossche politiek is overtuigd van deze optie. Net als een meerderheid van de inwoners, zo blijkt uit een enquête van het lokale CDA. Dus dat ‘middeleeuwse’ puthuis komt er waarschijnlijk. Zonde van het geld.

Middeleeuws

‘s-Hertogenbosch is een stad met veel prachtige monumenten. Daarvan kunnen de nodige wel een opknapbeurtje gebruiken. Echt eeuwenoude huizen, met soms echt middeleeuwse elementen. Besteed het geld daar aan!

Een reconstructie van een gebouwtje dat al meer dan drie eeuwen weg is, wat heb je daaraan? Oude gebouwen kun je niet bouwen. Het is toch prima dat we de fundamenten door de huidige glasplaat kunnen bekijken?

Reconstructie

Dus laat maar lekker liggen, die huidige situatie. Zet er een bordje met een reconstructietekening van de oude situatie naast. Of zet desnoods het puthuis uit de jaren 70 weer terug; het schijnt nog ergens in een depot te liggen. Om nou de ene reconstructie voor de andere te vervangen… Zinloos.

Lees ook: Restauratie Moriaan was extreme makeover

One thought on “Een middeleeuws puthuis kun je niet bouwen

  1. Pingback: Restauratie van De Moriaan was ‘extreme makeover’ « Monumentje!

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s