Wat moet Doesburg met leeg Arsenaal?

Grote convent, Doesburg

De oorspronkelijke gevelindeling is voor een belangrijk deel behouden.

Het Arsenaal is een robuust gebouw aan de rand van het Gelderse stadje Doesburg. Het middeleeuwse pand is mooi, indrukwekkend, groot en vooral… leeg. Wat ermee moet gebeuren, weet niemand.

In de vijftiende eeuw – waarschijnlijk 1434 – verrees het complex. Het is de enig overgebleven vleugel van een nog veel groter kloostergebouw. Dat stond bekend als het Grote Convent of het Mariëngaarde.

Geliefd

Katholieke geestelijken waren na de Reformatie niet meer zo geliefd in de Noordelijke Nederlanden en moesten weg uit Doesburg. Al eind zestiende eeuw kwam het gebouw voor het eerst leeg te staan.

In 1733 kreeg het nu nog bestaande deel een herbestemming als wapenopslag oftewel arsenaal. Die functie heeft het gebouw tot in de twintigste eeuw behouden. In de jaren 30 van die eeuw is het nog bijna afgebroken.

Bewaard

Dat is gelukkig afgeketst. Het bouwwerk is in veel opzichten bijzonder goed bewaard gebleven. Zo heeft het bijvoorbeeld een nog in grote lijnen goed behouden gevelindeling, ondanks wat latere aanpassingen her en der. Het Arsenaal is een zeldzaam mooie vertegenwoordiger van de middeleeuwen.

Voor een deel is het pand enige jaren geleden gerestaureerd. Er zou een of ander hoogdravend Europees instituut in komen. Dat zou een stadje als Doesburg een prachtige impuls hebben gegeven. Helaas: het instituut haakte af; geldtekort.

Redelijk

En nu? Het pand is in redelijke staat, maar niemand gebruikt het. Nu staat het er maar. Misschien toch maar een Nationaal Historisch Museum in vestigen? Of desnoods een overdekte dierentuin of een biljartcentrum? Wie het weet, mag het zeggen. Wat ze in 1733 konden…

Foto: Michiel 1975 (Wikimedia)

One thought on “Wat moet Doesburg met leeg Arsenaal?

  1. Het Arsenaal staat niet leeg!
    Madeleine Corbey een beeldend kunstenaar geeft in het Arsenaal workshops en cursussen beeldhouwen. De cursussen zijn op maandag, dinsdag, woensdag en op de andere dagen worden veelal workshops gegeven.
    Hierdoor is er controle op het pand en is het toegankelijk op gezette tijden.
    Verder is het pand bijna elke eerste zondag van de maand open en is er een expositie, zodat mensen er terecht kunnen met vragen over kunst maar ook over het pand.

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s