Crisis onverwachte bondgenoot middeleeuwse panden Zwolle

tijllpandjes

Al zijn de puien deels verpest, de panden zien er nog leuk uit.

Stel je voor. Je hebt in je stad twee panden naast elkaar staan met een deels veertiende-eeuwse kern. De negentiende-eeuwse voorgevels zijn weliswaar behoorlijk verknald door winkelpuien, maar zeker nog karakteristiek. Beide gebouwen staan zeker niet direct op instorten.

Wat doe je er dan mee? Afbreken! Dat vinden ze althans in Zwolle, waar de als Tijlpandjes bekendstaande gebouwen al lang op de nominatie voor de sloop staan. De panden staan op geen enkele monumentenlijst. Onterecht; ze hebben een mooie, complexe bouwgeschiedenis en zijn waarschijnlijk de eerst gebouwde panden in dat stukje Zwolle.

Neonostalgisch

En wat moet ervoor in de plaats komen? Winkels! In aangepaste bouwstijl nog wel. Dus: we breken de echte historie af en zetten er neonostalgische rotzooi waar niemand op zit te wachten voor in de plaats. Monumentenstad Zwolle, in elk geval de bestuurders ervan, dienen zich de ogen uit de kop te schamen.

Dat zullen ze wel niet doen. Ze hebben de bouwhistorische waarden van de panden niet ingezien of niet in willen zien. Maar er is nog een sprankje hoop. Het sloopplan bestaat al sinds 1999 en heeft al flink vertraging opgelopen. Zwolse burgers wisten de zaak lekker te traineren.

Crisis
tijlpandjes1

Neonostalgische Vinex-bouw moet de Tijlpanden (op foto bij de hoogwerker) vervangen. Geheel links het bedreigde Van Straaten-gebouw.

Gelukkig hebben de Tijlpandjes wellicht nóg een onverwachte bondgenoot. Dat is de crisis. Er is op dit moment eigenlijk geen behoefte aan extra winkelruimte in de Overijsselse hoofdstad. Dat maakt volgens de plaatselijke Vrienden van de Stadskern de sloop overbodig en vooral… niet rendabel. Een argument waar zelfs projectontwikkelaars gevoelig voor zijn.

Erfgoed als deze zorgt ervoor dat een stad als Zwolle zich kan onderscheiden. Waarom komen bezoekers naar de Overijsselse hoofdstad toe? Niet omdat het zoveelste winkelpandje in de neonostalgische stijl waar half Vinex-Nederland is mee volgebouwd ook nog aan te treffen is aan de Zwolse Melkmarkt.

Koffie

Wie voor de monumenten naar een stad komt, drinkt ook een kop koffie en koopt ook nog wat in de stad. Dit soort panden laten staan werkt beter voor het winkelaanbod dan welk rottig nieuwbouwwinkeltje dan ook. Het gemeentebestuur moet daar maar eens over na gaan denken.

Overigens is dit hele verhaal ook toe te passen op een bijzonder bankgebouw uit 1927, naast de Tijlpandjes. Niet zo oud; het is gebouwd in de Amsterdamse School-stijl en zeker ook erg bijzonder. Het is indertijd ontworpen door de vader van tekenaar Peter van Straaten. Het betonnen bankgebouw aan de andere kant van Tijlpandjes… daar mogen ze zoveel neonostalgie voor in de plaats zetten als ze willen.

Foto's: Bankgebouwvanstraaten.nl en Img.ly

Lees ook: Crisis biedt erfgoed mooie kansen

5 thoughts on “Crisis onverwachte bondgenoot middeleeuwse panden Zwolle

  1. Pingback: Sloop Tijlpandjes een feit | Monumentje!

  2. Pingback: Terechte prijs voor Broerenkerk Zwolle | Monumentje!

  3. Pingback: Gemeentebesturen vaak schrale cultuurbarbaren | Monumentje!

  4. @Willem Verbaasd me niet echt in de stad van van Rey en van Pol. Die zouden de munsterkerk nog slopen als ze daar een paar centen mee konden harken.

  5. Dit gebeurt helaas vaker. In Roermond (‘2e monumentenstad van Limburg’) werden een jaar of 5 geleden 4 laat-middeleeuwse panden op rij gesloopt, om plaats te maken voor nietszeggende neobouw. Ook al had een monumenten-bureau uit Nijmegen de panden onderzocht en gewaardeerd als zeer waardevol.
    Ze moesten toch wijken, zelfs dat ene pand mét een monumentenstatus; zie ook http://www.historieroermond.nl/pand-lechner-2007/pand-lechner-2007.htm

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s