Lelijk op de lijst: een betonnen ruimtemonster

Jozefskerk

Iets van de grimmigheid van een ruimtemonster.

Eerlijk gezegd: ik vind het genieten, deze kerk. Het is werkelijk het engste godshuis dat ik ken. De betonconstructie – veel meer is het niet – heeft iets van de grimmingheid van de monsters uit de science fiction-film Starship Troopers. Een kerk met de uitstraling van een duivels ruimtemonster, dat vind je alleen bij de Sint Jozefskerk in Amsterdam-West.

Rooms

Het Rooms-Katholieke gebouw is in gebruik sinds 1952. En ja, het is nogal eens wat anders dan al die neogotische tierlantijnerigheid waarmee deze godsdienst ons jarenlang mee verblijd heeft. Het ontwerp van Gerard Holt is nu al jaren geen kerk meer. Een tijdlang is het als klimcentrum gebruikt en nu huizen er asielzoekers.

Mooi in zijn lelijkheid, dat is zeker van toepassing op dit grauwe, intimiderende gebouw. Het staat op de rijksmonumentenlijst, als onderdeel van de Top 100 Wederopbouwmonumenten. Een bijzonder overblijfsel van het Rijke, Roomsche Leven is het zeker. Die asielzoekers zullen er zeker niet lang mogen blijven van de overheid. Benieuwd wat de volgende bestemming zal worden.

Foto: Janericloebe (Wikimedia)

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s