Rijksmonument nummer 1 relatieve grijze muis

Rijksmonument nummer 1

Een mooi pand, maar niet een topmonument.

Het Paleis op de Dam? Het Binnenhof? Slot Zeist? Alle panden op de rijksmonumentenlijst hebben een nummer en eentje moet nummer één zijn. Welke is volgens de onvolprezen rijksdienst deze monumentnummer 1?

Geen groots, wereldvermaard bouwwerk. Het blijkt een pand met een achttiende-eeuwse halsgevel op de Oudezijds Achterburgwal in Amsterdam te zijn. Een prachtig, historisch pand, waar nu iets met mode inzit. Ongetwijfeld was het pand hiervoor jarenlang als bordeel in gebruik, gezien de dubieuze sites waar ik terechtkom als ik een beetje doorgoogle.

Willekeurig

Ik hoef de RCE niet te bellen waarom nou juist dit pand nummer 1 is. Waarschijnlijk antwoorden ze iets in de trant van “Ja, we moeten toch ergens beginnen.” Dat ze beginnen te tellen in de hoofdstad is begrijpelijk. Maar dit lijkt mij een volkomen willekeurig monument, een relatieve grijze muis waarvan er in Amsterdam wel meer staan.

Nogmaals, niets tegen dit pand, al is het en beetje overgerestaureerd. Maar nummer 1 zijn in het rijksmonumentenregister is kennelijk niets bijzonders. Nummer 2 staat ook op de Oudezijds Achterburgwal, net als nog een stuk of 120 andere rijksmonumenten. En ja, de meeste hebben een laag nummer.

Foto: A. Bakker (Wikimedia)
Advertenties

3 thoughts on “Rijksmonument nummer 1 relatieve grijze muis

  1. Rond 1980 is de rijksdienst begonnen met het nummeren van de rijksmonumenten. Als eerste was Amsterdam aan de beurt aan de hand van de straten op alfabetische volgorde en vervolgens de objecten zonder straatnaam. Alleen is de naam Oudezijds niet meegenomen en is dus Achterburgwal de eerste. Na Amsterdam volgen de toenmalige gemeenten op alfabetische volgorde.

  2. Wellicht is een nadere verdieping in de opbouw van het register nodig! Deze monumenten gingen destijds wat vlotter door de aanwijzingsprocedure dan die grote, belangwekkende gebouwen. Het nummer zegt dus niets over de waarde!

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s