Zichtbare en onzichtbare schade aan Groninger kerken

Kerk in Loppersum

Groningse kerken zijn vaak bijzondere juweeltjes.

In de provincie Groningen staan diverse prachtige, middeleeuwse dorpskerkjes. Het is wonderbaarlijk dat er niet een is omgevallen tijdens de recente aardbevingen in de provincie. Is het een soort survival of the fittest? Dat die kerkjes juist oud zijn geworden omdat ze zo goed zijn gebouwd?

Dat verhaal gaat misschien op voor de aardbevingbestendige Aya Sophia in Istanboel, maar niet voor de tientallen middeleeuwse juweeltjes in het Noorden. De kerken zijn juist extra kwetsbaar. Dat vertelde eerder deze week ingenieur Roel de Jong aan journalisten van de EO.

Verbouwingen

“Ze hebben in de loop der eeuwen vaak verschillende verbouwingen ondergaan”, aldus De Jong. “Daar zitten nog niet de verbanden in die we tegenwoordig in constructies aanbrengen.”

Nu zijn die Groningse bevingen de laatste tijd hel erg in het nieuws, maar de aardbevingen door gasboringen zijn zeker niet nieuw. Dat geldt ook voor de schade aan de eeuwenoude kerkgebouwen in de provincie. Daar kan de stichting Oude Groninger Kerken over meepraten.

Noodklok

Die weet waar ze het over heeft; zij is eigenares van 70 kerken in de noordelijke provincie. Zij luidde in oktober al de noodklok over de gevolgen van een aardschok afgelopen zomer. Een aantal van de gebouwen zou al schade hebben opgelopen.

Scheuren en brokstukken zijn met het oog te zien. Maar de stichting maakt zich vooral zorgen over de onzichtbare schade aan deze vaak kwetsbare gebouwen. De beheerders van de monumentale kerken houden hun hart vast voor de volgende beving.

Kerk in Kantens.

Kerk in Kantens. Wisten ze bij de bouw al dat er eeuwen later gas geboord ging worden?

Schade

De schade van de laatste aardschokken zijn nog niet allemaal duidelijk. Maar laat het toch niet zover komen dat een van de Groningse kerken omvalt, of in de bodem wegzakt… De vele kerkjes in die streek zijn te bijzonder om te laten verdwijnen.

De NAM, de maatschappij die naar het gas boort, zal binnenkort de schade aan de kerken inventariseren. De kerkenstichting wil gaan voor maatregelen met effect op langere termijn. Want je kunt wel elke scheur altijd maar weer dichtsmeren, maar dan wordt het constructieverband na een tijdje wel heel zwak.

Foto's: Wikimedia

 

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s